Orbánov denar v Slovenijo in Makedonijo

Necenzurirano.si
14.02.2020 13:48

Portal Necenzurirano.si je v začetku tedna objavil podrobnosti v povezavi z mediji iz orbite SDS in "operacijo Makedonija".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Markus Spiske

Po njegovih podatkih madžarski politični vrh v zadnjih letih prek Unicredit banke in s pomagači v Sloveniji vodi obsežno politično-obveščevalno-medijsko operacijo v Severni Makedoniji. Njen cilj je zrušenje tamkajšnje vlade in dogovora, ki bi to državo pripeljal v Nato. V operaciji imajo ključno vlogo madžarski lastniki medijev iz kroga SDS, ki so jih v tem času financirala podjetja iz najožjega kroga Viktorja Orbána, predsednika madžarske vlade. Dokumenti dokazujejo, da so najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, v eni od faz operacije od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov, od tega je 1,5 milijona evrov ostalo v Sloveniji, preostalih 2,5 milijona evrov pa je šlo v Severno Makedonijo. Denar, ki je ostal v Sloveniji, je končal na računih dveh medijskih podjetij iz kroga SDS - družb NovaTV24.si in Nova hiša, ki je izdajateljica spletne strani Nova24TV. Gre za medija, ki širita politično propagando SDS med volivci, mediji iz tega kroga pa so tako skupaj prejeli že več kot 3,5 milijona evrov madžarskega denarja. Vstopna točka za tokove uradno madžarskega denarja v Slovenijo je bilo sicer podjetje R-Post-R, ki ima v lasti družbo Nova obzorja, izdajatelja Demokracije, strankarskega časopisa SDS. Njegov lastnik je madžarski državljan Peter Schatz, predsednik upravnega odbora Nova24TV. Denar pa je prihajal tudi iz Velike Britanije iz podjetij, povezanih z Orbánom. Domneva se, da bi lahko šlo za pranje denarja.
Slovenska zakonodaja sicer strogo prepoveduje financiranje političnih strank iz tujine. S tem preprečuje zlorabo medijev za politično oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande. Denar iz tujine pa za državo pomeni tudi varnostno tveganje. Plačniki iz tujine bi lahko od politikov v zameno zahtevali delovanje v nasprotju z interesi Slovenije.
Toda financiranje medijev iz kroga SDS ni edini cilj madžarskih nakazil v Slovenijo, razkrivajo dokumenti. Preostalih 2,5 milijona evrov denarja iz zadnje madžarske injekcije je šlo namreč v Severno Makedonijo. Tam so ga madžarski lastniki medijev iz kroga SDS porabili za nakupe in financiranje medijev, naklonjenih desni opozicijski stranki VMRO-DPMNE. Ti torej prek slovenskega finančnega sistema sodelujejo v operaciji, s katero Orbánov krog deluje neposredno proti širitvi Nata, interesom EU in slovenski zunanji politiki. Nasprotno je operacija v interesu Rusije, ki že več let skuša blokirati makedonsko približevanje evropskim integracijam. Janša, Orbán in predstavniki VMRO-DPMNE so sicer tesno povezani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta