Kaj je v ozadju odhoda največjega naročnika Mariborske livarne Maribor

Srečko Klapš Srečko Klapš
10.07.2024 18:43
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V MLM del denarja, ki jim po preklicu naročil ostaja za nakup surovin, usmerjajo v tja, kjer lahko zagotovijo večje povpraševanje. Tudi v program kovačije, in s tem nekoliko nadomeščajo izpad prihodkov.
Igor Napast

Potem ko je Mariborska livarna Maribor (MLM) zaradi izpada naročil doslej največjega kupca poslala na čakanje na delo okoli 50 zaposlenih, smo preverili, za katerega naročnika gre in kaj je botrovalo tej za MLM dokaj usodni odločitvi.

Za največjega naročnika tveganje preveliko

Po naših informacijah gre za družbo GKN Driveline Slovenija iz Zreč, ki naj bi imela z MLM dogovor o dobavi skoraj polovice letne proizvodnje, kar pomeni dobro tretjino letnih prihodkov. Ta čas ji sicer teče šestmesečni odpovedni rok, naročila v tem obdobju pa bodo odvisna od povpraševanja na trgu in, kot kaže, tudi od načrta B o postopni selitvi naročil k drugemu dobavitelju. Tega je družba GKN morala sprejeti, saj bi zaradi grozeče plačilne nesposobnosti MLM lahko postale dobave nestabilne, tveganje za podjetje v tuji lasti, ki v Sloveniji ustvari letno preko 110 milijonov evrov prihodkov, pa preveliko. Da ta odločitev ni bila lahka, kažejo tudi prizadevanja GKN v zadnjem obdobju, ko so s ciljem zagotavljanja bolj stabilnih poslovnih pogojev dobavitelja MLM po podatkih Erarja potrkali na vrata gospodarskega ministrstva, prav tako naj bi bili v pogovorih s Slovenskim državnim holdingom, ki je stoodstotni lastnik MLM, in z nadzornim svetom.

A kot kaže, se je tehtnica v prid odločitve, da postopno odpovedo naročila MLM, prevesila 6. junija, ko se je vodstvo SDH sestalo z nekdanjim predsednikom uprave MLM Davorjem Šenijo, tedanjim članom uprave, danes predsednikom Samom Iršičem, in predsednico nadzornikov MLM Sašo Vergan ter sporočilo, da bodo 700 tisoč evrov zapadlih obveznosti do SDH, Gorenjske banke in SID banke reprogramirali le za tri mesece.  

SDH upravljavskih aktivnosti podrobno ne komentira

SDH je medtem naročil tudi še svoj test zasebnega investitorja, čeprav imajo v MLM tega s strani svetovalne družbe KF-Finance s pozitivnim predznakom že opravljenega. V SDH na vprašanje, kdaj bodo znani rezultati testa zasebnega investitorja, ne komentirajo. Tudi zadnji postopek za prodajo MLM, do katere ima SDH za okoli 14 milijonov evrov terjatev, ki so sicer v celoti zavarovane z nepremičninami in zemljišči MLM v Melju, še ni zaključen. Četudi v SDH ne komentirajo prodajnega postopka, so nazadnje potrdili, da gre za dva indijska strateška partnerja. Po naših informacijah naj bi to bila Shree Ved Industries in Gupta Avtomotive. Za obe podjetji naj bi bili pripravljeni podatkovna soba in dokumentacija, Tejas Gupta iz Shree Ved Industries pa naj bi MLM obiskal še ta mesec. 

V SDH na naša vprašanja, v kateri fazi so pogajanja z indijskima strateškima partnerjema in ali obe ponudbi predvidevata ohranitev proizvodnje na lokaciji MLM v Mariboru, odgovarjajo: "Družba MLM vsem interesentom za nakup zagotovi podatke in dokumentacijo za skrbni pregled podjetja. SDH posameznih upravljavskih aktivnosti podrobno ne more komentirati, lahko pa potrdimo, da nobeden od postopkov še ni zaključen."

Matjaž Han: "To je slabo za MLM, uprava je odreagirala, kot je, SDH kot lastnik pa bo moral preveriti aktualno stanje v MLM."
Robert Balen

Zakaj reprogram ni možen za dalj časa?

Prav tako v SDH niso odgovorili na vprašanje, kakšno je njihovo stališče do pisne ponudbe Mestne občine Maribor glede razdolžitve MLM. Glede na to, da je glavni razlog za preklic naročil GKN finančna nestabilnost livarne, smo SDH povprašali tudi, kako to, da ne morejo za dalj časa reprogramirati svojih obveznosti do MLM. V SDH tudi tega vprašanja ne komentirajo. 

Medtem v MLM, kjer so se s sindikati dogovorili za izplačilo regresa do skrajnega roka, 1. novembra, če jim bo likvidnost to dovoljevala, pa tudi prej, povečujejo proizvodnjo za drugega največjega naročnika. Del denarja, ki jim po preklicu naročil ostaja za nakup surovin, namreč usmerjajo v tja, kjer lahko zagotovijo večje povpraševanje. Tudi v program kovačije in s tem nekoliko nadomeščajo izpad prihodkov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta