Kaj pred protestom sporočajo politiki? Gorenak policiji: "Opravite svoje delo odločno." Policija je ogradila Trg republike, pripravljena je tudi pred poslopjem vlade

DR
28.05.2021 12:09
V prestolnici bi se lahko drevi zbralo tudi več deset tisoč protestnikov. Petkovim kolesarskim protestnikom se bodo na ljubljanskih ulicah namreč pridružili predstavniki sindikatov, študenti, upokojenci, okoljske organizacije, akademiki, glasbeniki, umetniki ... Protivladni protest se začne ob 18. uri na Prešernovem trgu. In kaj sporočajo politiki?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protest naj bi se na Prešernovem trgu v Ljubljani začel ob 18. uri. Policija je bila tam že okoli 16. ure.
Večer

"Vse udeležence današnjega protesta vabim, da svoja stališča izrazijo na miren način. Naj današnji shod poteka v dostojanstvenem duhu, čuvajte svoje zdravje in ne nasedajte morebitnim provokacijam. #JJinHojs," je sporočila Janja Sluga, do nedavnega poslanka koalicijske SMC, sedaj pa nepovezana poslanka.

"Danes se bojda politkolesarjem pridružuje tudi sindikalna leva elita. Za vse, ki nasedajo pozivom tem raznaševalcem virusa: Jerkičeva zasluži 8400€+1200€ kot državna svetnica, Branimir Štrukelj 5600€ + 1200€ kot državni svetnik in dodatno služi še v nadzornih svetih. #samPovem," je zapisala poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Večer

"Danes bodo v Ljubljani protesti, tudi 'delavski' in 'upokojenski', lani plače +5,8 %, pokojnine +3,8 %. Razlog protesta? Politična slepota udeležencev in žlehnoba organizatorjev, tudi strank KUL. Policija, opravite svoje delo zakonito in odločno, kritike naj vas ne ustavijo," sporoča državni sekretar v Janševem kabinetu in bivši notranji minister Vinko Gorenak.

Pred parlamentom je policija ogradila približno polovico Trga republike.
Večer
Večer

"Podpora ljudstva se izmeri na volitvah, mandate določa ustava. Hvala za vašo ulično 'demokracijo' in jogurtno revolucijo, mi bomo branili parlamentarno demokracijo. Če vam naša ustavna ureditev ni všeč, lahko mirno odidete v vam ljubo Venezuelo," pa je spletnemu uporabniku sporočil premier Janez Janša

Policija je pripravljena tudi na Gregorčičevi ulici pred poslopjem vlade.
Večer

"Ustavna obtožba je bila priložnost za poslanke in poslance, da ustavijo(mo) kršenje vseh norm. Izbrali so drugo možnost. Bojijo se volitev. Torej ne ostane drugega, kakor protest. Pobudniki in odgovorni so vladajoči s svojimi ravnanji in nihče drug," je zapisal predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Večer

"Poleg sindikatov, Jenulla in znanih petkovih obrazov je tudi stranka SD⁩ soorganizator petkovih, do danes še neprijavljenih protestov. Policija⁩ bo skladno z zakonom skrbela za javni red in mir, organizatorji pa bodo poravnali stroške," je včeraj tvitnil notranji minister Aleš Hojs

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta