Kaj se dogaja v Hrastniku? Za širitev okužb je bila ključna zasebna zabava

Rozmari Petek Rozmari Petek
27.07.2020 02:00

Hrastniku je trenutno največje žarišče koronavirusa v državi. Sobotni testi so pokazali, da je v domu za starejše dodatno okuženih 12 oskrbovancev in ena zaposlena, skupno tako 41 oskrbovancev in 11 zaposlenih, pri čemer sta že dva stanovalca umrla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanje se v hrastniškem domu starejših ne umirja.
Bobo

Življenje v Hrastniku se je po 10. juliju močno spremenilo. Tisti petek popoldne je ena od zaposlenih v domu starejših sporočila, da je bila na testiranju za koronavirus pozitivna. Dom je takoj zaprl vrata, obiski niso bili več dovoljeni, po večini niti izhodi iz sob ne. Tri dni kasneje je zbolel prvi oskrbovanec doma, ki se je nato zdravil v UKC Maribor, a je za posledicami covida-19 včeraj umrl.
Do 20. julija je število okuženih tudi v sami občini naraščalo, čeprav so že skorajda takoj po informaciji o prvem okuženem vsi javni zavodi začeli delovati po strogih pravilih. Mladinski center, kjer bi morale biti ta čas počitniške delavnice za otroke, so zaprli, zapečatili so tudi igrala, Zasavske lekarne so celo zaprle svojo podružnico na Dolu pri Hrastniku.

Dom starejših Hrastnik
Rozmari Petek

Dve žarišči, 73 okuženih

Prav Dol pri Hrastniku, natančneje rojstnodnevno druženje v zasebni hiši, je izvor virusa, zaradi katerega je danes v Hrastniku, občini z okrog 9000 prebivalci, s koronavirusom okuženih 73 ljudi (za primerjavo: v bistveno večjem Mariboru je bilo doslej zabeleženih skupno 55 okužb). V slabih treh tednih sta se oblikovali dve žarišči: dom upokojencev, kjer je danes okuženih 41 oskrbovancev in 11 zaposlenih, ter naselje Novi log. Tako stanovalec tega naselja kot delavka v domu starejših sta se okužila na istem dogodku.

Dom upokojencev Hrastniku
Rozmari Petek
Marko Funkl: "Mislim, da se bo počasi zadeva le začela umirjati."
Rozmari Petek

Dom, ki ne bi niti smel delovati?

O Hrastniku, ki se ga je prijel naziv "drugo Šmarje" (Šmarje pri Jelšah, kjer je bil spomladi prvi večji izbruh bolezni; op. p.), so že krožile govorice, da bo cela občina "padla" pod karanteno. "Telefoni so tisti dan pri nas skoraj pregoreli," opisuje Mateja Jecl z občine. Govorice o izolaciji Hrastnika je pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) preveril župan in ugotovil, da so bile informacije napačne.

Dom starejših Hrastnik: stanovalci stoično prenašajo omejitve, kot denimo, da ne smejo iz sob.
Rozmari Petek
Tomaž Gantar: "V zadnjih desetih dneh je bilo opravljenega veliko dela in izolacija mesta v tem trenutku ni potrebna."
Robert Balen
Drugo žarišče v Hrastniku je v naselju Novi log.
Rozmari Petek

Pomoči še ni dovolj

A dodatne pomoči, vsaj ne toliko, kolikor bi je potrebovali, še vedno ni. "Trenutno jih imajo šest, potrebovali bi jih vsaj enajst, kolikor je zaposlenih v karanteni," pravi župan. "Eni prostovoljci so že zaključili, eni pridejo naslednji teden. Težko je v teh zahtevnih razmerah zagotoviti minimalno število ljudi," konkretno stanje opisuje direktor doma Kopušar. Zaposleni, ki so v teh tednih načrtovali dopuste, so jih morali odpovedati. "Je pa to velik psihični pritisk zanje. Vseskozi moraš razmišljati, ali si vse naredil prav, katerih vrat ne smeš odpreti, katera lahko. Toliko je predpisov, ki jih je treba dosledno upoštevati," poudarja direktor doma.

Drago Kopušar: "Težko je v teh zahtevnih razmerah zagotoviti minimalno število ljudi."
Rozmari Petek
Hrastnik: V vrtcu velja poseben režim, igrala so zapečatena.
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta