Kako je Vučko ugotovil, da število vlog za glasovanje po pošti odstopa od običajnega števila pri drugih referendumih

M.R.
22.07.2021 11:59
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor DVK Dušan Vučko
Robert Balen

Državna volilna komisija je očitke o nepravilnostih, nezakonitostih in napakah, ki naj bi se dogajale med referendumom o zakonu o vodah, označila kot neutemeljene. "DVK v skladu s svojimi pristojnostmi skrbi za pravilnost in zakonitost volitev in referendumov. Tako je postopala tudi v tem primeru," je povedal predstavnik komisije. Njen direktor Dušan Vučko pa je zatrdil, da komisija ni kršila obveznosti v zvezi z obveščanjem domov za starejše in drugih javnih zavodov. 

Poudaril je, da lahko po pošti v Sloveniji glasujejo le volivci, ki so v zaporu ali priporu, v bolnišnicah in varovanci domov za starejše. Na ta način lahko glasujejo le, če o tem pravočasno (najpozneje 10 dni pred dnevom glasovanja) obvestijo pristojno okrajno volilno komisijo, "ne državne volilne komisije". Ob omenjenem referendumu se je rok iztekel 30. junija ob 24. uri, je povedal Vučko in zatrdil, da DVK po zakonu sploh ni dolžna obveščati posameznih ustanov o posebnih načinih glasovanja, kot je tudi glasovanje po pošti.

Je pa o teh oblikah glasovanja DVK po besedah Vučka 1. junija letos z dopisom in priloženimi obrazci obvestila "vsa resorna ministrstva". Pri tem je DVK pričakovala, da bodo ministrstva v skladu s prakso opravila, "kar je bilo vnaprej dogovorjeno". 29. junija pa je Vučko ugotovil, da število vlog za glasovanje po pošti odstopa od običajnega števila pri drugih referendumih. Zato je naslednjega dne zjutraj poslal elektronsko sporočilo z vprašanjem, kdaj in na kakšen način so obvestili domove za starejše občane. In ministrstvo za delo je v domove poslalo obvestilo šele tega dne, je povedal Vučko. Še istega dne so na DVK iz uprav zavodov in od socialnih delavcev prejeli številne klice z vprašanjem, kaj lahko še storijo. "V prvi vrsti smo jim svetovali, da se rok še ni iztekel," pojasnjuje Vučko in dodaja, da so jim povedali, da je "še vedno mogoče kaj storiti do 24. ure"

Tistim, ki se niso mogli organizirati dovolj hitro, pa so svetovali, da izkoristijo še druge mogoče oblike glasovanja. Da glasujejo na domu ali pa na voliščih Omnia. "Na domu lahko namreč glasujejo vsi, ki imajo v domu za starejše prijavljeno stalno prebivališče," je povedal Vučko, tisti, ki pa imajo v domu prijavljeno začasno prebivališče, pa lahko glasujejo na najbližjem volišču Omnia. Za te so svetovali, naj jim do teh volišč organizirajo prevoze.

Tokrat precej več ljudi glasovalo po pošti in na domu

Na tem referendumu so po pošti v Sloveniji glasovali 704 volivci, kar je bistveno več kot na zadnjem referendumu o 2. tiru leta 2018. Takrat je to obliko glasovanja izkoristilo 416 volivcev. Hkrati pa je tokrat po pošti glasovalo trikrat več volivcev kot na prvem referendumu o 2. tiru leta 2017 (glasovalo je 209 volivcev). Je pa to manj kot na zadnjih predčasnih parlamentarnih volitvah, na katerih je po pošti v Sloveniji glasovalo 1559 volivcev. Na domu je svoj glas tokrat oddalo 627 volivcev, kar je precej več kot na zadnjem referendumu, ko je to možnost izkoristil le en volivec, pravi Vučko. 

Hkrati je izrazil pričakovanje, da bi domovi lahko utečene postopke o možnostih posebnih oblik glasovanja poznali sami brez posebnega obvestila ministrstva in samoiniciativno pravočasno poslali obvestila, kar so nekateri tudi storili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta