Kako ustvariti kreativno učno okolje

Tina Recek Tina Recek
12.11.2020 15:35

Z zvitimi vprašanji, učilnicami na prostem, brezplačnimi spletnimi strani do bolj pestrega pedagoškega procesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
7. junij 2001, Maribor - Utrinek; ucenje na prostem. Fotografija za sobotno prilogo.
Igor Napast

Več kot šestdeset pedagogov iz Slovenije, Danske, Srbije, Grčije, Nizozemske, Irske in Hrvaške je na včerajšnji mednarodni konferenci, ki jo je organiziral Medpodjetniški izobraževalni center Šolskega centra Celje, predstavilo načine, kako ustvariti kreativno učno okolje. Med drugim so postregli s primeri dobrih praks pri uporabi različnih aplikacij pri učenju na daljavo, v učilnici na prostem ali pri denimo pri učenju skozi gibanje. Ob tej priložnosti je tudi izšel obsežen zbornik predstavljenih prispevkov na konferenci Kreativna učna okolja.

Igor Dosedla, direktor Šolskega centra Celje in predsednik programskega odbora konference, je uvodoma dejal, da so učne razmere v teh časih še posebej izzivalne, sodelujoči v učnem procesu imajo tudi izrazito potrebo po stikih in sodelovanju, hkrati pa je tudi težje prepoznati potenciale ustvarjalnosti posameznikov. Zato je vloga vzgojitelja, učitelja oz. predavatelja bistveno pomembnejša, a tudi težja in odgovornejša.

V nadaljevanju so se udeleženci seznanili s posebno metodo učenja kamišibaj- pripovedovanje zgodb ob slikah. Z njo učenci spoznavajo denimo pravljice. Prav tako je kamišibaj kot didaktično sredstvo v osnovni šoli zanimiva oblika pridobivanja različnih veščin kot so nastopanje, pripovedovanje, risanje, slikanje, ilustriranje… Kamišibaj se lahko uporablja na različnih predmetnih področjih v uvodnem, osrednjem ali zaključnem delu ure, pa tudi pri preverjanju ali ocenjevanju učencev.

Na konferenci so bili predstavljeni še pozitivni učinki tečaja učenja desetprstnega slepega tipkanja za učence, ki imajo specifične učne težave. In sicer, zaradi osvojenega znanja pridobijo na samozavesti. Poleg tega postanejo pri branju in tipkanju uspešnejši in hitrejši.

Učna ura izven razreda

Prav tako je bilo govora o učenju preko zvitih vprašanj. Pri tej tehniki učenja so vprašanja postavljena tako, da pri učencih vzbudijo interes, spodbujajo njihov učni potencial in omogočajo aktivirati njihove neizkoriščene zmogljivosti. Na ta način si podatke zapomnijo dolgoročnejše kot pri učenju na pamet, posledično pa pridobivajo uporabno znanje. Pri učencih s to tehniko se tudi spodbuja razvoj koncentracije, logičnega sklepanja, samoiniciativnosti, odzivnosti in ustvarjalnosti.

Kako naj učenci ustvarjajo glasbo z zabavnimi in praktičnimi eksperimenti s pomočjo brezplačne spletne strani? Udeleženci so izvedeli, da se odgovor skriva v strani Chrome music lab, preko katero učenci lahko povsem samostojno ustvarjajo svoje skladbe, melodične vzorce, ritmične spremljave, se spoznavajo z novimi glasbenimi pojmi, plešejo in glasbo povezujejo tudi z likovno umetnostjo, slovenščino, matematiko in športom. Na konferenci so udeleženci med drugim prisluhnili, da se lahko popestri pedagoški proces z učilnico na prostem in izvedeli, katere so njene pozitivne posledice? In katere so to? Poleg učenja in raziskovanja narave učilnica na prostem ponuja možnost za izvajanje dni dejavnosti, predvsem naravoslovnih ter tehniških dni, preživljanje uric podaljšanega bivanja in za igro. Učneci pa so v njej bolj samostojni in aktivni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta