Kako v treh večjih slovenskih mestih skrbijo za čim manjšo porabo električne energije?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
16.12.2022 12:00

Zaradi energetsko zahtevnih časov so se občine morale prilagoditi. Preverili smo, kako v Mariboru, Ljubljani in Celju poskušajo čim bolj varčevati z električno energijo, tudi v veselem decembru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V Mestni občini Maribor (MOM) pravijo, da je mestna uprava že pričela z aktivnostmi na področju ukrepov za zmanjšanje porabe energije. V ta namen se vse nove svetilke javne razsvetljave nameščajo v LED-tehnologiji in z nočno redukcijo, ki zmanjša nivo svetlosti oziroma osvetljenosti na prometnih površinah med 23. in 4. uro. Prav tako je upravljavec pričel z nastavitvami vklopov in izklopov sistema javne razsvetljave, kjer se zasleduje optimalne nastavitve za čim kasnejši vklop in čim bolj zgoden izklop svetilk v nočnem času, kar zagotavlja dodatne prihranke energije. "To torej pomeni, da se javna razsvetljava ne bo ugašala, ampak se bodo delale redukcije, kasnejši vklopi in bolj zgodnji izklopi," dodatno pojasnijo. Za primere potreb po zagotavljanju dodatnih prihrankov, skladno z zakonskimi določili, je pripravljena 3-stopenjska strategija izklopov svetlobnih teles, ki se bodo v primeru podražitev električne energije postopoma izklapljala in omogočila dodatne prihranke.

Kakšno je stanje v Ljubljani in Celju?

Tudi na ljubljanski občini so se zaradi dodatnega varčevanja oziroma zmanjšanja porabe električne energije odločili, da zmanjšajo raven osvetljenosti na svetilkah, ki so povezane v sistem pametnega upravljanja razsvetljave preko sistem SCADA, pri čemer se zagotavlja minimalni še sprejemljiv varnostni nivo osvetljenosti na cestiščih. Odločili so se tudi povezati primerne svetilke v sistem daljinskega pametnega upravljanja, s katerim lahko nastavljajo osvetljenost. 

Praznično okrasitev so prilagodili tako, da na izbranih lokacijah in kjer je to mogoče, ugasnejo lučke. Čez dan izklopijo okrasitev na območjih Ciril-Metodovega trga, Stritarjeve ulice, na delih Petkovškovega nabrežja ter Trubarjeve, Miklošičeve, Čopove in Wolfove ulice. "Ocenjujemo, da skupna dolžina luči na teh lokacijah znaša 15 kilometrov LED-svetilk, s čimer bomo prihranili okoli 40 odstotkov električne energije, saj bo osvetlitev delovala 10 ur namesto 24 kot v preteklih letih," pravijo na občini.

Na določenih odsekih strogega mestnega jedra so že do zdaj v času praznične razsvetljave izklopili posamezne svetilke cestne javne razsvetljave, ki ob okrasni osvetlitvi niso potrebne. Dodatno so letos prepolovili število delujočih cestnih svetilk na delu Slovenske ceste in izklopili nekaj svetilk na ulicah Pod Trančo, Stritarjevi, Trubarjevi in Wolfovi ulici ter na Miklošičevi cesti. Skupni prihranek moči zaradi delnega izklopa razsvetljave (več kot 80 ugasnjenih svetilk) na navedenih ulicah znaša 4050 W, kar v celotni noči predstavlja prihranek okoli 58 kWh – to je ekvivalentno porabi petih povprečnih slovenskih gospodinjstev v enem dnevu, pojasnijo. O tem, kako se to pozna finančno, za zdaj še ne morejo govoriti. 

Robert Balen

V Celju so medtem zadovoljni z odločitvijo, da praznične luči izklapljajo med 23. in 6. uro. "Nekaj prihranka seveda je, so pa vse praznične luči v LED-tehnologiji, zato so že same po sebi varčne." Do zdaj niso bili deležni posebnih odzivov občanov, verjamejo pa, da ugašanje zanje ni moteče. O drugih ukrepih v zvezi s praznično razsvetljavo zaenkrat ne razmišljajo.

So pa v zadnjem času v Mestni občini Celje posodabljali javno razsvetljavo (več svetilk so zamenjali z varčnejšimi), kjer pa so prihranki občutni, okoli 20-odstotni, dodajajo na občini. S posodabljanjem nameravajo nadaljevati tudi v prihodnjem letu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta