Kako zunanje ministrstvo odgovarja na poziv k preklicu vabila na blejski forum za nekdanjo izraelsko ministrico?

Miha Raičevič Miha Raičevič
27.08.2024 16:33

Za Večer se je na včerajšnjo zahtevo Gibanja za pravice Palestincev odzvalo slovensko zunanje ministrstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta 2009 je britansko sodišče za Cipi Livni izdalo nalog za aretacijo, če bo prišla na obisk v Veliko Britanijo. Očitali so ji odgovornost za vojne zločine na območju Gaze istega leta. Obisk je bil pozneje odpovedan, nalog za aretacijo pa preklican.
Reuters

"Vodilo slovenske zunanje politike na Bližnjem vzhodu je dosega dogovora o politični rešitvi dveh držav, Izraela in Palestine, ki živita v miru drug z drugim. V tem kontekstu je ključnega pomena, da slišimo in razumemo poglede vseh strani, vključno z izraelsko, saj lahko le na ta način prispevamo k iskanju trajnih rešitev in krepitvi mirovnega procesa," so za Večer na ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga vodi Tanja Fajon komentirali včerajšnji poziv Gibanja za pravice Palestincev. 

Dodali so, da Blejski strateški forum združuje ljudi z različnimi in tudi nasprotujočimi pogledi, njegov namen pa je spodbujanje dialoga in razumevanja med različnimi akterji, tudi v najbolj zahtevnih in konfliktnih okoliščinah.

Spomnimo, da je včeraj slovensko Gibanje za pravice Palestincev pozvalo zunanje organizatorje Blejskega strateškega foruma, naj prekličejo povabilo za nekdanjo izraelsko zunanjo ministrico in tudi namestnico predsednika izraelske vlade Cipi Livni. Leta 2008 je bila tudi blizu premierskega položaja, a je morala zaradi takratne politične klime razpisati predčasne volitve, na katerih je sicer zmagala njena stranka, a zaradi večine desnih strank v knesetu, ni imela zadostne podpore za oblikovanje vlade. 

"Na letošnji Blejski strateški forum ste povabili Cipi Livni, ki je bila poleg drugih ministrskih funkcij med letoma 2006 in 2009 izraelska zunanja ministrica ter podpredsednica izraelske vlade. Decembra 2008 in januarja 2009, med vojaškim napadom Cast Lead na Gazo je bila tudi članica izraelskega vojnega kabineta. Izraelska vojska je v dvaindvajsetih dneh, kolikor so napadi Cast Leada trajali, ubila vsaj 1166 prebivalk in prebivalcev Gaze ter uničila domove več kot 100 tisoč ljudi. Palestinska družba je Cast Lead poimenovala Masaker Gaze, danes pa velja za zgolj en primer množičnih vojnih hudodelstev in hudodelstev zoper človečnost, ki jih je Izrael izvršil v več kot 75 letih krepitve režima zatiranja palestinskega ljudstva in etničnega čiščenja. Vseeno lahko danes v izraelskem vojaškem napadu Cast Lead, ki ga je sooblikovala, podpirala in zahtevala Cipi Livni, prepoznamo znanilca vse bolj genocidne narave izraelskih politik," so včeraj zapisali v Gibanju za pravice Palestincev. Poleg tega so vlado in ministrstvo za zunanje zadeve pozvali, naj takoj prekliče vabilo za Cipi Livni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta