Poziv Golobovi vladi: Kdo je Cipi Livni in zakaj nasprotujejo njenemu prihodu na Blejski strateški forum?

J.K.
26.08.2024 10:40

"Cipi Livni je lani sredi oktobra dejala, da Izrael ni odgovoren za civiliste, ki jih izraelska vojska ubije na območjih, s katerih je zahtevala, da se odstranijo."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
66-letna Cipi Livni je bila zunanja ministrica Izraela med letoma 2006 in 2009. 
Reuters

"Na letošnji Blejski strateški forum ste povabili Cipi Livni, ki je bila poleg drugih ministrskih funkcij med letoma 2006 in 2009 izraelska zunanja ministrica ter podpredsednica izraelske vlade. Decembra 2008 in januarja 2009, med vojaškim napadom Cast Lead na Gazo je bila tudi članica izraelskega vojnega kabineta. Izraelska vojska je v dvaindvajsetih dneh, kolikor so napadi Cast Leada trajali, ubila vsaj 1166 prebivalk in prebivalcev Gaze ter uničila domove več kot 100 tisoč ljudi. Palestinska družba je Cast Lead poimenovala Masaker Gaze, danes pa velja za zgolj en primer množičnih vojnih hudodelstev in hudodelstev zoper človečnost, ki jih je Izrael izvršil v več kot 75 letih krepitve režima zatiranja palestinskega ljudstva in etničnega čiščenja. Vseeno lahko danes v izraelskem vojaškem napadu Cast Lead, ki ga je sooblikovala, podpirala in zahtevala Cipi Livni, prepoznamo znanilca vse bolj genocidne narave izraelskih politik," so zapisali v Gibanju za pravice Palestincev. 

Vlado Republike Slovenije in ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ki organizira BSF, potekal bo 2. in 3. septembra, pozivajo, naj nemudoma prekličejo vabilo Cipi Livni na "mednarodno uveljavljeno in vodilno konferenco v osrednji in jugovzhodni Evropi, ki jo označujejo za ponos in podaljšano roko slovenske diplomacije", pravijo. 

Blejski strateški forum bo potekal 2. in 3. septembra. 
Robert Balen

"Slovenska vlada je na Blejski strateški forum povabila političarko, ki je kot predstavnica države Izrael izrecno zavrnila pomen in veljavo 'še posebej mednarodnega' prava in ki je sodelovala pri uničevanju Gaze tekom napadov Cast Lead. Leta 2009 je izjavila, da je izraelska vojska v Gazi ravnala huligansko, a da je to od nje tudi zahtevala. Pojasnila je tudi, da je Izrael država, 'ki podivja, ko nekdo strelja na njene državljane - in to je dobro'. Cipi Livni je bila tekom svoje celotne kariere pomembna sooblikovalka izraelskih nezakonitih politik prilaščanja palestinskih ozemelj, razlaščanja in zatiranja palestinskega prebivalstva, kar je v svoji odločitvi 19. julija 2024 obsodilo Meddržavno sodišče in izraelsko okupacijo palestinskih ozemelj razglasilo za nezakonito. S tem je vsem državam naložilo, da Izraela pri kršitvah mednarodnega prava ne smejo podpirati. Cipi Livni je izraelska političarka, zoper katero je leta 2009 britanski sodnik izdal priporni nalog zaradi njene vloge pri hudodelstvih, ki so bila izvršena tekom napadov Cast Lead, britanska policija jo je leta 2016 iz istih razlogov pozvala na zaslišanje, zaradi možnosti aretacije je odpovedala obiske Belgije in Švice."

"Vabilo vlade Republike Slovenije Cipi Livni v času, ko je Izrael sredi deset mesecev trajajoče genocidne vojne v Gazi, je konkretno politično dejanje, s katerim Vlada Republike Slovenije izraža aktivno podporo nezakonitim izraelskim politikam zadnjih desetletij, vključno s trenutnim izvajanjem genocida. Cipi Livni je lani sredi oktobra dejala, da Izrael ni odgovoren za civiliste, ki jih izraelska vojska ubije na območjih, s katerih je zahtevala, da se odstranijo. Ženevske konvencije in Konvencija o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida od vseh držav podpisnic zahtevajo, da storijo vse, kar lahko, da preprečijo kršitve mednarodnega prava in storilce kaznujejo.

Blejski strateški forum naj bi odražal prizadevanja Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov. Če ne boste umaknili vabila izraelski političarki Cipi Livni, bo to jasen signal, da je uradna politika Republike Slovenija diplomatska podpora državi kršiteljici mednarodnega prava ter odkrito sprejemanje in zagovor normalizacije genocida," so še zapisali v pozivu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta