Kam sta bila namenjena tanka, ki so ju nekateri opazili na ljubljanskem počivališču Barje?

M.R.
16.02.2022 14:25

Ob koncu prejšnjega tedna je na družbenem omrežju Twitter zaokrožila fotografija prekritega tanka, ki je bil naložen na prikolici na počivališču Barje v Ljubljani. Nastala je v soboto na strani avtoceste, ki vodi naprej bodisi proti Gorenjski bodisi proti Primorski. Preverili smo, zakaj se po slovenski avtocesti prevaža tank v puščavskih barvah. In ugotovili, da sta bila pravzaprav dva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tank na tovorni prikolici na ljubljanskem počivališču Barje.
Večer

Pozanimali smo se, ali je bila o tem prevozu obveščena tudi policija, a so nam z generalne policijske uprave odgovorili, da sodijo prevozi vojaške opreme ali orožja v pristojnost ministrstva za obrambo. Pri ministrstvu za obrambo so nam pojasnili, da ne gre za tank, ki bi bil v lasti Slovenske vojske. Preverili so tudi, ali bi lahko šlo za eksponat za kakšen vojaški muzej, a tudi tja ni bil namenjen.

Dodali so, da o tem prevozu orožja preko Slovenije niso bili obveščeni, pri čemer so poudarili, da dovoljenje za izvedbo tranzita ni potrebno, če država članica EU izvaža obrambne proizvode v tretje države preko slovenskega ozemlja ali jih uvaža iz tretjih držav. To namreč določa uredba o soglasjih za proizvodnjo in dovoljenjih za promet z vojaškim orožjem in opremo ter predhodnih dovoljenjih za uvoz, izvoz, tranzit in prenos obrambnih proizvodov. 

Skoraj zagotovo gre za tank vzhodnoevropskega izvora, najverjetneje gre za sovjetski tank T72, katerega proizvodnja se je začela pred več kot 50 leti.

Neuradno smo izvedeli, da je šlo za prevoz tovora, ki je v Slovenijo vstopil na mejnem prehodu z Madžarsko v Dolgi vasi in je bil namenjen v Luko Koper. Prevažali pa niso le enega, temveč dva tanka, smo še izvedeli, in da je tovor v soboto tam "počival", ker je preko vikenda veljala prepoved za opravljanje izrednih prevozov. 

Tovor je bil po naših neuradnih informacijah namenjen v eno izmed luk v Severni Afriki. Vprašanja smo naslovili tudi na Intereuropo, ki je bila špediter tega tovora, a so nam odgovorili, da "zaradi poslovnega interesa in v skladu z dosedanjo poslovno prakso konkretnih poslov" ne morejo komentirati.

Govorili smo tudi z avtoprevoznikom, ki je prevoz izvajal, a je dejal, da nam ne more v zvezi s tovorom podati nobenih informacij. Povedal je zgolj, da tovor ni bil namenjen v Slovenijo, kar pa smo že prej izvedeli od drugih virov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.