Katere so odlične arhitekture in kdo bo dobil nagrado?

N.A.
29.09.2023 16:34

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je razglasila, komu bo posvečen letošnji dan arhitektov in kdo prejme stanovska priznanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žička kartuzija
Rozmari Petek

Dan arhitektov, osrednji dogodek Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), bo prihodnji petek, 6. oktobra. Posvečen bo arhitektu Edvardu Ravnikarju, njegovim urbanističnim zasnovam, arhitekturi in izročilu. Potekal bo v Novi Gorici, katere osnovno zasnovo je postavil prav arhitekt Edvard Ravnikar.

Ravnikar je bil med ustvarjalci, ki so po drugi svetovni vojni prevzeli vodilno družbeno vlogo na slovenski arhitekturni sceni. Njegova arhitektura je neobičajna avtorska sinteza, ki svojo likovno inventivnost napaja s Plečnikovim klasicizmom, Le Corbusierovim modernizmom in ljudsko arhitekturo, črpa pa tudi iz antičnih in drugih vzorov. 2023. je razglašeno za Ravnikarjevo leto, v katerem obeležujemo 30 let od njegove smrti.

V okviru dneva arhitektov bodo podeljena tudi najvišja strokovna priznanja arhitektom, prostorskim načrtovalcem in krajinskim arhitektom. Priznanje častni član ZAPS bo dobil dr. Andrej Goljar, platinasti svinčnik arhitekt dr. Aleš Vodopivec in krajinski arhitekt dr. Aleš Mlakar.

Zlati svinčnik za odlično izvedbo so si zaslužili Dans arhitekti za prenovo dveh vrstnih hiš v Ljubljani, avtorji Enote za bazenski kompleks v Češči vasi, avtorji Sveta vmes in Kolektiva Tektonika za vrtec v Kočevju, biro Medprostor za nadkritje ostalin cerkve Sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji, Jereb in Budja arhitekti, Ponting in Pipenbaher inženirji za most za pešce in kolesarje v Irči vasi. Zlati svinčnik za področje prostorskega načrtovanje bodo prejeli avtorji (Jelka Hudoklin s sodelavci) ureditve romskega naselja Brezje-Žabjak.

Avtorji (Aleš Vodopivec, Nena Gabrovec, Dušan Ogrin, Davorin Gazvoda) pokopališča Srebrniče bodo nagrajeni s patinastim svinčnikom 2023, priznanjem za odlično realizacijo starejšega datuma, katere kakovostno načrtovanje in izvedba sta se potrdila z leti obstoja in uporabe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta