Kateri projekti v Sloveniji bodo deležni Googlovega denarja?

Darja Kocbek
09.12.2021 15:31

Prejemniki sredstev, ki jih bo Google vložil v Sloveniji na podlagi sporazuma s službo vlade za digitalno preobrazbo, bodo vodilne slovenske raziskovalne, izobraževalne in podjetniške institucije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Brez Googla si mnogi sploh ne znajo predstavljati življenje.

REUTERS

Tehnološki velikan Google bo investiral 2,5 milijona evrov v slovensko znanje na področju umetne inteligence in razvoj inovativnega socialnega podjetništva. To predvideva sporazum o sodelovanju na področju digitalne preobrazbe, umetne inteligence in socialnega podjetništva, ki ga je minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič podpisal z Annette Kroeber-Riel, podpredsednico za vladne zadeve in javno politiko pri družbi Google za območje Evrope. Prejemniki sredstev bodo vodilne slovenske raziskovalne, izobraževalne in podjetniške institucije.

Največ za univerze in podjetništvo

Družba Google namerava zagotoviti sredstva za Laboratorij za bioinformatiko Univerze v Ljubljani, ki razvija programe na področju umetne inteligence za šole. Predvideno je, da se bo s temi programi izobrazilo več kot 200 učiteljev in tisoč študentov. Na delavnicah se bodo izobraževali o strojnem učenju (machine learning) in njegovi uporabi v šolah. Predvidena je tudi razširitev laboratorijskih zmogljivosti za odprtokodne programe (open source software), ki bodo vključevale 50 tisoč učiteljev in profesorjev po vsem svetu. Institut Jožef Štefan bo prejel nepovratna sredstva za razvoj raziskav na področju umetne inteligence v Sloveniji. Med projekti, za katere bo dobil Googlova sredstva, je ConnectAI, ki lahko postane vodilna evropska izobraževalna platforma za primere dobre prakse. Predvidene so tudi delavnice na temo umetne inteligence ter zagotovitev orodij umetne inteligence malim in srednje velikim podjetjem kot del programa Grow Slovenia with Google.

Družba Google se je s podpisom sporazumna tudi zavezala, da bo namenila milijon evrov za krepitev socialnega podjetništva ter dodatnih 500.000 evrov nepovratnih sredstev za zagotovitev dostopa do kapitala in za podporo podjetnikom z omejenimi možnostmi. Ta sredstva so del novega sklada za socialne inovacije Google.org, ki podpira razvoj socialnega podjetništva v Evropi. Nepovratna sredstva bo dobil Sklad 05, ki bo sodeloval z Zavodom Meta in Kovačnico, namenjena bodo oblikovanju in širjenju programov usposabljanja ter mrež za podporo posameznikom z omejenimi možnostmi. Med njimi so mladi in ženske s podeželja ter območij z nizkimi dohodki, pa invalidi. Del sredstev bo na voljo za pomoč pri razvoju 150 socialnih podjetij.

Predstavniki slovenske vlade s podpredsednico za vladne zadeve in javno politiko pri družbi Google za območje Evrope Annette Kroeber-Riel

Kpv

Projekt digitalni bon

"Naš cilj je jasen: do konca tega desetletja želimo postati ena od petih digitalno najnaprednejših držav v Evropi," je po podpisu sporazuma dejal minister Mark Boris Andrijanič. Slovenija po njegovih besedah pospešeno uvaja napredne digitalne rešitve, ki bodo državljanom in podjetjem prihranile čas, denar in živce. Napovedal je, da bodo v kratkem uvedli upravno virtualno okence, s katerim bodo lahko državljani reševali vrsto upravnih zadev prek varne avdio-video povezave. Prek avdio-video povezave bo mogoče odpreti tudi nove bančne in kripto račune. Prihodnje leto bo zaživela e-osebna izkaznica, ki bo omogočila mnogo lažji, hitrejši in enostavnejši dostop do spletnih storitev javne uprave in digitalnega bančništva. Projekt digitalni bon, ki ga nameravajo prav tako začeti izvajati prihodnje leto, bo po ministrovih besedah največji program e-opismenjevanja v naši zgodovini. Z njim nameravajo starejšim omogočiti brezplačen dostop do tečajev digitalnih veščin in moderne računalniške opreme. Obenem pa bodo mladim omogočili brezplačen dostop do tečajev robotike, programiranja, umetne inteligence in podjetništva.

Služba vlade za digitalno preobrazbo ima v načrtih za leto 2022 odprtje razvojno-gospodarskega centra Slovenije v Silicijevi dolini in mednarodnega centra za uporabno umetno inteligenco v partnerstvu z inštitutom Jožef Stefan. Vzpostaviti namerava center za pomoč slovenskim strokovnjakom, ki se vračajo v domovino, je še napovedal Mark Boris Andrijanič.

Sodelovanje z Googlom je izjemno pomembno tudi za ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, je poudaril minister Janez Cigler Kralj, saj digitalizacija močno vpliva tudi na trg dela. Sedanjim in prihodnjim podjetnikom, zaposlenim in iskalcem zaposlitve bo ameriški tehnološki velikan omogočil brezplačne izobraževalne delavnice, orodja in programe ter namenska posvetovanja. Pomembne so tudi naložbe v socialno podjetništvo.

"Tehnologija, kot je umetna inteligenca, se lahko ob odgovorni uporabi uporablja kot močno orodje za reševanje različnih družbenih vprašanj in ima ključno vlogo pri oblikovanju vključujoče, trajnostne in zelene obnove," je pojasnila Annette Kroeber-Riel. "Socialna podjetja so ključnega pomena za sedanje evropsko gospodarstvo in njegovo prihodnost," pa je dodal Rowan Barnett, vodja sklada Google.org za območje Evrope, Srednjega vzhoda in Afrike. Zaradi tega so v Google.org namenili 20 milijonov evrov za socialne inovacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta