Kaznovanje policistov po dogajanju v Ljubljani: Nevaren precedens iskanja grešnih kozlov

06.08.2021 06:00
Generalni direktor policije pojasnjuje, da je šlo v primeru kaznovanja treh ljubljanskih policistov na vodstvenih mestih za postopke, ki so enaki primerom v preteklosti, a sindikata se s tem ne strinjata.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikalisti so prepričani, da gre pri ravnanju dr. Antona Olaja za odkrit politični pritisk na delo policije. 
Robert Balen

S katerimi argumenti je generalni direktor policije dr. Anton Olaj podprl hujše kršitve delovnih obveznosti, zaradi katerih je trem vodilnim policistom ljubljanske policije uprave poslal pisno opozorilo pred redno odpovedjo delovnega razmerja, nam na Generalni policijski upravi niso odgovorili. Direktor ljubljanske policijske uprave Boštjan Glavič, vodja sektorja uniformirane policije na ljubljanski policijski upravi Dejan Čulk ter vodja oddelka za javni red in mir na isti policijski upravi Nermin Isić so bili kaznovani zaradi ukrepanja policije 25. junija letos na alternativni proslavi od dnevu državnosti, ko so policisti odstranili tako imenovane rumene jopiče, ki so provocirali ostale zbrane, in zaradi groženj, ki so jih bili nekateri poslanci med 5. in 7. julijem letos deležni s strani aniticepilskih protestnikov pred parlamentom.

V pojasnilo nizajo statistike

V obeh primerih je Olaj takoj uvedel nadzor nad delom policistov. Nadzor nad delom policistov na alternativni proslavi ni ugotovil nezakonitega ravnanja policistov, a je vodstvo policije menilo, da bi bilo treba ukrepati tudi zoper nekaj protivladnih protestnikov, pa se ni, zato je Olaj govoril o diskriminatornem ravnanju policistov. V primeru groženj poslancem pred parlamentom pa so nadzorniki sklenili, da Policijska uprava Ljubljana ni ustrezno opravila nalog usklajevanja, usmerjanja, strokovnega pojasnjevanja in zagotavljanja strokovne pomoči, sektor uniformirane policije pa naj bi med drugim pomanjkljivo skrbel za prenos informacij glede spremljanja, analiziranja in ocenjevanja varnostnih razmer in ni izdelal ocene tveganja za policijske enote. "Namen nadzora je ugotavljanje skladnosti dela s predpisi, in če so ugotovljene napake, odpravljanje le-teh zaradi zagotavljanja strokovnosti in zakonitosti dela ter ugotavljanje odgovornosti zanje. Gre za postopke, ki so bili opravljeni enako kot v vseh ostalih primerih v preteklosti," pravijo na Generalni policijski upravi in dodajajo, da je bilo v v letošnjem letu do minule srede uslužbencem policije izdanih 24 delovnopravnih ukrepov - opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. V letu 2020 je bilo izdanih 34 opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, v letu 2019 48 in v letu 2018 43 takšnih opozoril.

Opozoril ni mogoče izpodbijati

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je dejanje Olaja označil kot "zelo nevaren precedens in zelo odkrit politični pritisk na policijo in njeno delo". "Poraja se vprašanje, kaj bo v nadaljevanju. Protesti se bodo še odvijali, prav tako provokacije. Generalni direktor posega po takšnih delovnopravnih ukrepih zaradi izvajanja pritiska na zaposlene. To je nedopustno in po naši oceni tudi nezakonito. Vprašanje je, kdo od policistov bo na tak način in s takšnimi pritiski sploh še pripravljen prevzeti odgovornost za prevzete odločitve. Ukrep generalnega direktorja pomeni ogrožanje javnega reda in miru in celo nacionalne varnosti," je prepričan Mlekuš.

Sekretar Policijskega sindikata Slovenije Igor Ručigaj ​pojasnjuje, da sta se dva od kaznovanih policistov za pomoč obrnila na njihov sindikat, "kjer bomo opravili pregled oziroma presojo navedenih opozoril, saj se je zaradi burnega odziva javnosti ustvaril 'nevaren' občutek pristranskosti odločitev vodstva policije". "Ker gre lahko za zelo hud precedens v delovnopravni zakonodaji, moramo preučiti navedeno opozorilo ravno z namenom, da policisti ne postanejo žrtve političnih interesov, kar bi lahko ogrozilo varnost državljanov Slovenije," pravi. Ručigaj poudarja, da zoper opozorila niso mogoča pravna sredstva iz naslova delovnopravne zakonodaje, zato ni mogoče izpodbijati vsebine opozoril, vse dokler ne pride do postopka redne odpovedi pogodbe. "Res pa je, da sodna praksa pozna možnosti drugih pravnih postopkov zoper predstojnika organa, če je pri izdaji delovnopravnega ukrepa podan sum zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic zato, da bi se tem policistom povzročila škoda ali drugim oziroma tretjim povzročila morebitna korist."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta