Kdo bo novi večinski lastnik mariborske Energije plus: Petrol, Gen-I ali HSE?

Srečko Klapš Srečko Klapš
25.11.2020 06:00

Želja Elektra Maribor je, da se blagovna znamka Energija plus ohrani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elektro Maribor prodaja do 51-odstotni delež v Energiji plus, ki ima 13-odstotni delež na maloprodajnem trgu električne energije. 
Sašo Bizjak

Elektro Maribor je julija v skladu s strategijo upravljanja kapitalskih naložb države glede strateškega povezovanja hčerinskih družb za trgovanje z električno energijo objavil razpis za prodajo do 51-odstotnega deleža hčerinske družbe za prodajo energentov Energije plus. Na podoben način je nazadnje Elektro Primorska v začetku leta prodal družbo E3 Petrolu. V Elektru Maribor pričakujejo maksimiranje koristi, saj ohranjajo 49-odstotni delež, od morebitne strateške povezave pa si obetajo zvišanje vrednosti tega deleža v Energiji Plus, nadaljevanje sinergij pri nabavi električne energije, krepitev komplementarnosti produktov in pospeševanje vstopa na tuje trge. Tudi zato je želja Elektra Maribor, da se blagovna znamka Energija plus ohrani. Prodajni postopek vodi pravni svetovalec Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji ob sodelovanju finančnega svetovalca Deloitte.

Gen-I in Petrol potrjujeta zanimanje

Boris Sovič, predsednik uprave Elektra Maribor, in Tomaž Orešič, predsednik nadzornega sveta, postopka prodaje ne komentirata, prav tako ne vprašanja, koliko interesentov je doslej izrazilo zanimanje za nakup Energije plus. Po zadnjih informacijah naj bi bili vsaj trije, Petrol, Gen-I in Holding Slovenske elektrarne (HSE). V Petrolu na vprašanje, ali so oddali nezavezujočo ponudbo za nakup Energije plus, odgovarjajo: "Če bi bila na razpolago možnost za nakup deleža podjetja za distribucijo električne energije kot tudi drugih podjetij v energetiki, bi v skladu s strategijo družbe na področju energetike analizirali ponudbo in sprejeli odločitev."

Tudi v Gen-I, ki ga vodi Robert Golob, potrjujejo interes za nakup deleža v Energiji plus, medtem ko so v HSE na naše vprašanje odgovorili, da neuradnih informacij ne komentirajo, pri čemer pa so za Finance zanimanje za nakup potrdili. Omenjeni časnik navaja še četrtega interesenta, in sicer Adriaplin, od koder pa na novinarska vprašanja ne odgovarjajo. Vsi štirje naj bi bili povabljeni k skrbnemu pregledu v tako imenovani podatkovni sobi.

Epilog prodaje konec leta?

Neuradno je konkurenčno ponudbo oddal Gen-I Roberta Goloba, ki že ima izkušnje s prevzemanjem distribucijske dejavnosti Elektro energije, hčerinske družbe Elektra Ljubljana, ki jo vodi Andrej Ribič. Po lastniškem vstopu v ljubljansko Elektro energijo so povečali investicije in prihodke ter predvsem število zaposlenih. Da želi Gen-I širiti poslovanje na Štajersko, kaže tudi njegova namera odpreti manjšo poslovalnico v Celju.

Po drugi strani naj bi si za dobičkonosno Energijo plus in njen tržni delež prizadevali v Podravju. Kot je znano, si v HSE prizadevajo za to, da bi postali tudi resnejši ponudnik električne energije malim uporabnikom. Medtem ko naj bi imela Petrol in Adriaplin manj možnosti. Poznavalci prodajnih postopkov domnevajo tudi, da na koncu prodajalec ne bi izbral nobenega ponudnika in bi razpis zaključil ali ga kasneje ponovil. Epilog prodaje Energije plus pa bi lahko dočakali konec tega leta ali v začetku prihodnjega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.