(FOTO in VIDEO) Nekdanji Janšev minister prepričljivo zmagal: KGZS bo vodil Jože Podgoršek

Timotej Milanov Timotej Milanov
25.10.2024 12:26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Podgoršek (desno), nekdanji minister v tretji Janševi vladi, bo z novembrom prevzel vodenje Kmetijsko-gozdarske zbornice.
Robert Balen

Na ustanovni seji sveta Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so novoizvoljeni člani sveta izvolili novega predsednika zbornice. To je postal predsednik Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS Jože Podgoršek, sicer nekdanji kmetijski minister v tretji vladi Janeza Janše. Za mesto predsednika KGZS se je poleg Podgorška potegoval še hribovski kmet Žiga Kršinar (Slovenska kmečka zveza). Aktualni predsednik zbornice Roman Žveglič, ki se mu mandat uradno izteče s koncem oktobra, se ni odločil za vnovično kandidaturo. Podgoršek je na volitvah prejel 36 glasov, Kršinar 17, tri glasovnice pa so bile neveljavne. 

Jože Podgoršek (prvi z leve), nekdanji minister v tretji Janševi vladi, bo z novembrom prevzel vodenje  Kmetijsko-gozdarske zbornice.
Robert Balen

Na seji je bilo prisotnih 56 od 57 članov sveta KGZS. Za izvolitev za predsednika zbornice je bilo potrebno zbrati večino, torej 29 glasov. Podgoršek je v svoji predstavitvi med drugim vnovič izpostavil, da so se na volitve pripravljali skoraj eno leto, pri čemer so organizirali več kot 30 okroglih miz. Pri tem izpostavlja epidemijo covida in vojno v Ukrajini kot prelomna dogodka, zaradi katerih se je potrebno v večji meri posvetiti vprašanju prehranske varnosti. "Ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij si upam trditi, da je prav, da gradimo slovensko prehransko varnost na družinski kmetiji."

Za izvolitev za predsednika zbornice je bilo potrebno zbrati večino, torej 29 glasov, Podgoršek jih je dobil 36.
Robert Balen

Za podpredsedniško mesto sta se med predstavniki fizičnih oseb potegovali Barbara Lombar Virant (Društvo slovenski kmet) in Anka Miklavič Lipušček (Kmečko društvo Nova Slovenija), izvoljena je bila Lombar Virant. Med predstavniki pravnih oseb pa Izidor Jelenc in Janez Šimenc, za podpredsednika je bil izvoljen Jelenc. Kandidati za predsedniško in dve podpredsedniški mesti so morali za vložitev kandidature pridobiti vsaj deset glasov podpore med člani sveta. 

Robert Balen
Aktualni predsednik Roman Žveglič se ni potegoval za novi mandat. 
Timotej Milanov

Na volitvah predstavnikov fizičnih oseb v svet KGZS v začetku oktobra je največ glasov prejel Forum za kmetijstvo in podeželje SDS, ki je osvojil kar 21 od 44 mandatov. Sledili so Društvo slovenski kmet (9), Društvo članov sindikata kmetov in Lista Roman Žveglič (4), Slovenska kmečka zveza (3), Kmečko društvo Nova Slovenija (3), Združenje slovenske kmečke iniciative (1), Kmečka lista (1), Govedorejska društva Dobrepolje, Ribnica in Velike Lašče (1), Lista Antona Hohnerja (1). Pri volitvah predstavnikov pravnih oseb je kar 11 od 13 izvoljenih članov sveta predlagala Rimskokatoliška cerkev. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta