(RECEPTI) Slastne bučkarije: 6 enostavnih slanih in sladkih jedi za popoln jesenski vikend

Bonbon Bonbon
19.10.2024 17:00

Buče so kraljice jeseni. Z dobrim razlogom, saj nam polepšajo dom, hkrati pa jih lahko uporabimo v številnih slastnih jedeh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kremna bučna juha
Profimedia

Kremna bučna juha

Potrebujemo (za 6 do 8 oseb): jedilno bučo, težko okoli 4 kg, tri srednje velike krompirje, 2 dl tekoče sladke smetane, sol, poper, dva stroka česna, 1 žlico jedilnega škroba, 1 dl belega vina, 1 jedilno žlico grobo zdrobljenih prepraženih bučnih semen, sesekljan peteršilj

Bučo temeljito umijemo in odrežemo vrhnji del, da dobimo nekakšen pokrov. Bučo potem previdno izdolbemo, odstranimo semena in nitke, pazimo le, da ostane okoli dva cm debel rob. Izdolbeno meso narežemo na kose in jih damo v lonec s toliko vode, da je meso buče komaj pokrito. Dodamo še na večje kocke zrezan krompir in sesekljan česen ter damo kuhat. Ko voda zavre, dodamo malo soli in popra. Ko sta buča in krompir kuhana, nekaj vode odlijemo in prihranimo, potem pa krompir in bučo s paličnim mešalnikom ali v primerni posodi multipraktika spasiramo, da nastane gosta krema. Damo jo v primerno posodo in med počasnim segrevanjem dodamo vino, po želji še začinimo s soljo in poprom, nato dodamo sladko smetano. Premešamo, in če se nam zdi juha pregosta, zalijemo s prihranjeno vodo, v kateri se je bučno meso kuhalo.

Rižota z muškatno bučo

Potrebujemo: 1 čebulo, 500 g muškatne buče, 2 žlici masla, 300 g riža, 750 ml zelenjavne juhe (lahko iz kocke), sol, poper, sladkor, muškatni orešček

Čebulo na drobno sesekljamo. Muškatno bučo operemo, olupimo in narežemo na kocke. Na maslu prepražimo čebulo. Ko se razpusti, dodamo na kocke narezano bučo in dušimo pet minut. Nato dodamo riž in pražimo dve minuti. Postopoma prilivamo zelenjavno juho in kuhamo, dokler riž ni mehak. Na koncu dodamo sol in poper po okusu ter ščepec sladkorja in muškatnega oreščka.

Rižota z muškatno bučo
Profimedia

Solata iz bučk in jogurta

Potrebujemo (za štiri osebe): 3 večje bučke (cukine), 3 lončke čvrstega jogurta, malo limoninega soka, 1 žlico sesekljanih zelišč (peteršilj, majaron, drobnjak, bazilika ...), sol, poper, 2 stroka česna

Bučke temeljito umijemo in obrišemo, a jih ne olupimo. Naribamo jih (kot jabolka za zavitek) in zmešamo z jogurtom in drugimi sestavinami (česen stisnemo ali drobno sesekljamo). Rahlo premešamo in pustimo uro ali dve v hladilniku. Lahko jemo kot solato ali prilogo jedem na žaru.

Solata iz bučk in jogurta
Profimedia

Kompot iz bučk

Potrebujemo: 1 kg buče, 7 dl vode, 0,6 dl ruma, 0,5 l belega vina, 400 g sladkorja, sok 1 limone, 2 cimetovi palčki, klinčke, vaniljo

Bučo olupimo in narežemo na kocke. Vodo, vino in rum zavremo skupaj z limoninim sokom in cimetovimi palčkami, nato dodamo narezane bučke, klinčke in vaniljo. Vre naj 8 do 12 minut. Še vroč kompot nalijemo v ogrete kozarce, jih dobro zapremo in pokrite pustimo, da se ohladijo.

Kompot iz bučk
Profimedia

Bučni mafini

Za približno 12 mafinov potrebujemo: 150 g zmehčanega masla, 150 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 jajci, 300 g moke (lahko polnozrnate), 300 g pireja buče hokaido, 100 g rozin, 1 žlička pecilnega praška, 2 žlički začimb za medenjake (oziroma količinsko ustrezno mešanico mletega ingverja, klinčkov in muškatnega oreščka), 1 žličko cimeta

Maslo in sladkor z vaniljevim sladkorjem penasto stepemo, dodamo jajci in začimbe. Narahlo vmešamo še bučni pire, rozine in moko s pecilnim praškom. Maso naložimo v papirnate košarice, ki jih postavimo v vdolbine pekača za mafine. Pečemo 25 do 30 minut pri 180 stopinjah.

Bučni mafini
Profimedia

Koktajl pokvarjena buča

Sestavine (za 1 osebo): 30 ml črne vodke, 2 pomaranči

Pomaranči umijemo, prerežemo in dobro ožamemo, sok precedimo v kozarec. Nad kozarcem vodoravno podržimo manjšo žličko tako, da je zadnja stran obrnjena navzgor. Nanjo nato počasi prilivamo črno vodko, da steče v kozarec. Kozarec lahko okrasimo še s krhljem pomaranče in postrežemo.

Koktajl pokvarjena buča
Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta