Kmalu sto dni vlade: nagrajena politika malih korakov

Aleš Kocjan
17.12.2018 18:10

Javnomnenjska podpora novi vladni ekipi pod taktirko Marjana Šarca po prvih sto dneh vladanja kljub manjšim političnim pretresom vztrajno raste. A pred vlado je vse več izzivov, ki utegnejo tudi ubranost koalicijskih vrst odločno zamajati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladna koalicija za zdaj ubrano. Bo tako tudi ob reševanju prihodnjih izzivov?
Robert Balen

V petek bo minilo 100 dni od imenovanja 13. slovenske vlade, ki jo vodi nekdanji kamniški župan Marjan Šarec. Nepisano pravilo v politiki pravi, da naj bi vsako oblast pričakalo sto dni miru, vsaj od opozicije, a Šarčevo vodenje vladne posadke se je začelo zelo napeto. Nekateri najbolj izpostavljeni slovenski podjetniki so še pred dokončnim oblikovanjem vlade zapretili s selitvijo proizvodnje iz Slovenije, potem ko je bila podpisana koalicijska pogodba, ki napoveduje večjo obdavčitev kapitalskih dobičkov. Takoj po vladni zaprisegi pa so sindikati javnega sektorja obnovili napovedi stavke, medtem ko je več kot polovica nacionalno-varnostnega aparata (Sova in Policija) že izvajala stavko. Združena opozicija je vmes napovedovala ustavno obtožbo premierja Šarca zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva in posvetovalni referendum o marakeški deklaraciji. V prvih stotih dneh je že tudi odletel iz ministrske ekipe minister za kohezijsko politiko Marko Bandelli zaradi neprimernih izjav, kar je sprožilo prvi manjši pretres v koaliciji, a brez večjih posledic. "Teh sto dni miru v resnici nisem imel," je dejal Marjan Šarec v nedavnem intervjuju za Siol, "niti jih nisem pričakoval, čeprav bi bilo lepo, da bi jih imeli, da bi se vlada postavila v miru. Živimo v turbulentnih in instantnih časih."

Utrjevanje premierjeve avtoritete

Ekonomist Matej Lahovnik ocenjuje, da vlada v prvih 100 dneh ni potegnila nobenih posebej odmevnih potez, ampak je bolj ali manj nadaljevala projekte, ki so bili zastavljeni v prejšnjem mandatu. "Premier Šarec je prvih sto dni porabil, da je znotraj koalicije vzpostavil svojo avtoriteto, predvsem v razmerju do SAB in SMC, medtem ko SD in Desus vsaj za zdaj delujeta kot bolj krotka politična partnerja. Gospodarske razmere so ugodne, in čeprav se kažejo znaki globalnega ohlajanja gospodarstva, je zaposlenost visoka. Dokler bo tako, tudi ne pričakujem večjih težav v koaliciji, ki jih premier ne bi uspel rešiti," ocenjuje Lahovnik.

Matej Lahovnik: "Dokler se proračun lepo polni, tudi koalicija nima težav s sobivanjem."
Andrejpet

GZS: Čestitke za konsolidacijo

Lahovnik tudi meni, da je javnost zasičena s politiko, ker smo imeli v relativno kratkem času tako državnozborske kot tudi lokalne volitve, zato je to, da vlada ne vleče nekih zelo presenetljivih ali celo radikalnih potez, nagradila z večjo javnomnenjsko podporo. "Dokler se proračun lepo polni, tudi koalicija nima težav s sobivanjem, ker lahko povečuje proračunske izdatke, ne da bi povečevala primanjkljaj proračuna. Težave bi nastopile, če bi bilo treba krčiti proračunske izdatke z nepriljubljenimi ukrepi, ker je problem Slovenije strukturni primanjkljaj, na kar nas opozarja tudi Evropska komisija. Strukturni primanjkljaj pa postane v percepciji ljudi problem šele, ko se gospodarska rast močno zniža, trenutno pa ga ljudje še ne zaznavajo kot težavo," poudarja ekonomist.

Sonja Šmuc: "Zelo pomembno je, da je zagotovljena politična stabolnost, ki se je nenehno postavljala pod vprašaj."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta