Kmečki praznik v Svečini: Tradicija, vcepljena v kri Svečinčana že od malega

Miha Dajčman Miha Dajčman
29.09.2019 12:11

Vsak Svečinčan ima pri prazniku vlogo - ali je to na "štantu" ali pomaga vinogradniku ali sodeluje v kulturnem programu ali pa preprosto okuša vsaj vinsko kapljico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Praznično razpoloženi mlajši in starejši
Sašo Bizjak

Ko z dvorišč svečinskih vinogradnikov diši po moštu, grozdju in žveplu, je čas za Kmečki praznik v Svečini. Vsako leto zadnji vikend v septembru se tam zberejo vsi. Vsaj tako se zdi domačinom, občanom Kungote, ki ta vikend izkoristijo za druženje ob pestrem kulturnem programu, nadgradnja temu pa je uživanje v lokalni kulinariki, katere vrh je odlična rujna kapljica. Da ima dogodek res težo, priča dejstvo, da se na otvoritvi praznika, ki je vedno v nedeljo, na drugi dan dogajanja, zberejo vse nekdanje svečinskem vinske kraljice in vinske kraljice z drugih koncev Slovenije. Tokrat jih je bilo v Svečini napovedanih osem, pa princesa klopotca Spodnja Kungota in dva vinska viteza. Sam vrh slovenske modre krvi se enkrat letno zbere v Svečini. Ob njih pa še lokalni politični vrh, ki vsako leto v Svečino povabi vodstva okoliških občin, tudi iz sosednje Avstrije.

Trgatev vaške trte v Svečini
Sašo Bizjak

​Na slovenski strani je lepše

Tradicionalno se je 38. Kmečki praznik začel z Vinotour pohodom. Okoli dvesto pohodnikov se je podalo na 11 ali 14 kilometrov dolgo pot med vinogradi na slovenski in avstrijski strani meje. "Na slovenski strani je lepše," nam je zaupala ena od pohodnic, ki je bila prvič na Kmečkem prazniku. Vreme je pohodnikom pri zaneslo, čeprav je bil dež napovedan že dopoldne, se je vlilo okoli 15. ure, ko je večina s pohodom zaključevala. V tistem času se je na gradu v Svečini že okušalo lokalna vina, na degustaciji je bilo na voljo kar 49 vin. V neposredni bližini degustacijskega prostora je na gradu na ogled razstave, letošnja novost je razstava Bilo je nekoč v Jugoslaviji, ki jo je pripravil domačin Tine Hauptman in obiskovalce, predvsem tiste srednjih let, spomni na čas njihovega otroštva.

Vinsko plezališče
Sašo Bizjak

Del sebe za vedno pustiš v Svečini

"Kmečki praznik je tradicija, ki ti je kot Svečinčanu vcepljena v kri že od malega in se ga, če je le možno, ne zamudi," nam je dejala Špela Radmilovič, ki sicer študira in dela na Dunaju, praznika v Svečini pa ne zamudi. V dogodek so tako ali drugače vpeti vsi prebivalci kraja, še doda: "Vsak Svečinčan ima pri prazniku vlogo, ali je to na svojem štantu, mogoče pomaga kateremu vinogradniku ali pa sodeluje v kulturnem programu oziroma pri pripravi dogodka. S tem prispevaš nekaj vasi in pustiš del sebe za vedno v Svečini. Predvsem pa je lepo videti enkrat na leto vso vas na kupu. Na Kmečkem prazniku vedno kakšno rečemo, poskusimo odlično vino in se dobro najemo."
V času kmečkega praznika večina vinogradnikov za nekaj ur prekine delo v svojih vinogradih, kleteh in na prešah. Z letošnjo letino so zadovoljni. Po prazniku sledi pomembno delo, kletarji bodo skušali pripraviti odlično vino in ga v naslednjih mesecih dobro prodati. "Letošnja letina grozdja je kljub zahtevnim razmeram skozi vse leto zaradi obilice padavin precej kakovostna. Količinsko se obeta, vsaj pri nas, nekoliko slabši letnik, vendar je kvaliteta visoka. Sladkorne stopnje grozdja so višje, kot smo jih bili navajeni v zadnjih nekaj letih, prav tako pa so, v nasprotju s pričakovanji, višje tudi kisline, tudi pri sortah z običajno (pre)nizkimi kislinami. Mošti v fermentaciji nakazujejo zelo dobra vina, česar smo zelo veseli," je letino ocenil 25-letni Žiga Šerbinek iz Vina Kušter.

Praznik za cel kraj, za vse ljudi
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta