Kmetje žrtev zahtev inšpektorjev?

Darja Kocbek Darja Kocbek
09.08.2016 18:49
Nekateri kmetje opozarjajo na težave, ki jih imajo pri izvajanju dopolnilnih dejavnosti na kmetiji zaradi pretiranih oziroma kar nerazumnih higienskih zahtev inšpektorjev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Sloveniji in tudi v Evropi imajo prihodnost kmetije, ki ponujajo čim več različnih proizvodov za lokalni trg in imajo dopolnilne dejavnosti, je eno od izhodišč razprav kmetijskih ministrov EU o spremembah skupne kmetijske politike po letu 2020. Kmetje v Sloveniji se s tem večinoma strinjajo, dopolnilne dejavnosti so tudi pripravljeni izvajati, saj jim zagotavljajo prepotreben dodaten zaslužek. Toda velikokrat to željo opustijo zaradi birokratskih zahtev in tudi nerazumnih inšpektorjev.

"Pretirane" higienske zahteve

Ena najpogostejših ovir, na katere naletijo kmetje, ki bi v okviru dopolnilnih dejavnosti radi pridelovali in prodajali živila, so higienske zahteve. Kmetje ob tem poudarjajo, da ne gre za to, da ne bi želeli vzdrževati zahtevane higiene, ampak da so zahteve pretirane. Eden od kmetov, ki bi želel peči in prodajati domači kruh, pravi, da ima težave, ker inšpektor od njega zahteva, da mora imeti v prostoru, kjer bi rad pekel kruh, ločena vhod za surovino in izhod za izdelek.

Ministrstvo eno, inšpektorji drugo

V skladu s točko 16 evropske uredbe pa je po razlagi ministrstva "prilagodljivost primerna tudi za omogočanje nadaljnje uporabe tradicionalnih metod na vseh stopnjah proizvodnje, predelave ali distribucije hrane in v zvezi s strukturnimi zahtevami za obrate". Evropska komisija je za izvajanje uredbe o higieni živil izdala še smernice, ki so napotek nosilcem živilske dejavnosti in pristojnim organom. Teh smernic je celo poglavje, namenjeno prilagajanju zahtev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta