Komisija za preprečevanje korupcije odločila: Simona Kustec je kršila integriteto

MAT
29.02.2024 09:35

Kakšno globo je KPK naložila nekdanji ministrici za izobraževanje, znanost in šport v zadnji Janševi vladi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bivša šolska ministrica Simona Kustec je za 54 dni neizrabljenega dopusta v času Janševe vlade prejela 13.400 evrov bruto.
Bivša šolska ministrica Simona Kustec je za 54 dni neizrabljenega dopusta v času Janševe vlade prejela 13.400 evrov bruto.
Robert Balen

Simona Kustec, nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport v zadnji vladi Janeza Janše, je kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki ureja način izogibanja nasprotju interesov, je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije pod vodstvom Roberta Šumija. Komisija, ki je vodila postopek zoper ministrico zaradi odločanja o izplačilih denarnega nadomestila za neizkoriščen del dopusta, je Simoni Kustec izrekla globo v višini 400 evrov. Spomnimo - bivša ministrica je za 54 dni neizrabljenega dopusta prejela 13.400 evrov bruto.

Kot je zapisala KPK, je nekdanja ministrica storila prekršek s tem, ko se na dopisni seji vladne komisije za administrative zadeve in imenovanja ni izločila iz postopka obravnave in odločanja o zadevi, ki se je nanašala nanjo. Prav tako o tem, da se odloča o njeni vlogi, ni pisno obvestila svojega nadrejenega oziroma predstojnika. Komisija je že konec leta 2023 javnost obvestila, da je vladi izdala priporočila glede bolj transparentnega sprejemanja odločitev in da je zaključila tri od devetih prekrškovnih postopkov zoper nekdanje ministre.

S pravnomočnostjo prekrškovnega postopka zoper Simono Kustec je tako zaključen četrti postopek. Doslej je KPK zoper nekdanjega ministra za digitalizacijo Marka Borisa Andrijaniča postopek ustavila, ker ni bil član vladne komisije za administrativne zadeve in imenovanja ter se formalno ni znašel v okoliščinah nasprotja interesov. Pri nekdanjemu kmetijskemu ministru Jožetu Podgoršku in bivšemu ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku je bilo ugotovljeno, da se nista izločila iz postopka obravnave in odločanja o lastni vlogi za izplačilo denarnega nadomestila ter o tem nista pisno obvestila svojega nadrejenega. S tem sta kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Podgoršku je bil izrečen opomin, Koritniku pa globa v višini 400 evrov.

Ostalih pet postopkov še ni pravnomočno zaključenih: v štirih zadevah je bila vložena zahteva za sodno varstvo, o kateri bo odločalo sodišče, medtem ko en postopek na KPK še ni zaključen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta