Izplačila neizrabljenih dopustov ministrom Janševe vlade: Podgoršku opomin, Koritniku globa v višini 400 evrov

M.R.
20.12.2023 11:06

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je končala tri od devetih primerov, povezanih z izplačili neizrabljenega dopusta ministrom tretje vlade Janeza Janše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Koritnik in Jože Podgoršek
Večer/Robert Balen

KPK je na podlagi lani prejete prijave vodila postopek proti devetim ministrom prejšnje vlade Janeza Janše. Ta si je tik pred odhodom med seboj razdelila več kot 230 tisoč evrov posebnih nagrad za neizkoriščen letni dopust. Sredstva naj bi prejelo okoli 50 funkcionarjev prejšnje vlade.

O predlogih denarnih nadomestil za neizkoriščen dopust so ministri Janševe vlade odločali na dveh dopisnih sejah Komisije za administrativne zadeve in imenovanja (Kazi), pri čemer so bili vsi sklepi sprejeti na način, da nihče od članov komisije ni glasoval zanje, je ugotovila KPK.

Hkrati iz zapisnika ni razvidno, kateri izmed članov Kazija so na dopisni seji sploh sodelovali. "Tovrstna praksa, ki v skladu s poslovnikom vlade velja tako za dopisne seje vlade kot njenih delovnih teles, je izrazito tvegana in ne dosega pričakovanega standarda transparentnosti," poudarja KPK. Zato je protikorupcijska komisija vladi priporočila, naj zapisniki sej vsebujejo podatke o tem, kateri člani so na seji sodelovali, in naj spremeni način glasovanja tako, da zgolj dejansko oddan glas posameznega člana šteje, da je bilo glasovanje opravljeno.

Koliko so prejeli ministri za neizplačan dopust?

Komisija je postopek zoper nekdanjega ministra za digitalno transformacijo Marka Borisa Andrijaniča ustavila, ker ni bil član Komisije za administrativne zadeve in imenovanja (KaziI) in se tako ni formalno znašel v okoliščinah nasprotja interesov. Pri Jožetu Podgoršku in Boštjanu Koritniku pa je bilo ugotovljeno, da se nista izločila iz postopka obravnave in odločanja o lastni vlogi za izplačilo denarnega nadomestila ter o tem nista pisno obvestila svojega nadrejenega. S tem sta kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Podgoršku je KPK izrekla opomin, Koritniku pa globo v višini 400 evrov. Podgoršek je danes član strokovnega sveta stranke SDS, medtem ko Koritnik opravlja funkcijo podžupana v ljubljanski občini. Podgoršek naj bi sicer za neizplačan dopust prejel slabih 9000 evrov.

Poleg teh treh je komisija obravnavala še šest primerov, a ker so kršitelji napovedali vložitev zahteve za sodno varstvo, še niso pravnomočno zaključeni, so danes sporočili s KPK. Najvišjo odškodnino za neizkoriščen dopust je sicer ob zadnji ministrski plači junija 2022 na svoj račun dobil bivši gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Za 55 dni neizkoriščenega dopusta v letih 2021 in 2022 je prejel 14.700 evrov bruto.

Sledila je takratna ministrica za šolstvo Simona Kustec, ki je za 54 dni neizkoriščenega dopusta prejela 13.400 evrov bruto. Nekdanjemu notranjemu ministru Alešu Hojsu je Kazi pod vodstvom Zvonka Černača odobrila 10.079 evrov izplačila. Bivša ministra Andrej Vizjak in Andrej Šircelj sta si za neizkoriščen dopust dovolila od vladne komisije izplačati vsak po dobrih 12 tisoč evrov bruto. V postopku naj bi imela KPK še nekdanjega ministra za pravosodje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta