Končno ameriški obisk na visoki ravni

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
12.08.2020 07:00

Janševi vladi bolje uspeva sodelovanje s čezatlansko zaveznico ZDA. Ameriški državni sekretar v Slovenijo menda ne nosi druge vilniuške izjave, čeprav je zavzemanje za varnost omrežja 5G naperjeno zoper Kitajsko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo s soprogo Susan včeraj na začetku evropske turneje na letališču v Pragi.
Pool

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je včeraj na Češkem začel turnejo po štirih evropskih državah, v četrtek bo obiskal tudi Slovenijo. Včeraj se je v Plznu udeležil slovesnosti ob 75. obletnici ameriške osvoboditve zahodnega dela države med drugo svetovno vojno. Srečanje s češkim premierjem Andrejem Babišem ga čaka danes, ko se sestane tudi s predsednikom Milošem Zemanom. Pompeo si je v mestu na zahodu Češke ogledal tudi slovito pivovarno, v kateri je Josef Groll izdelal prvi pils.

Podpis na Bledu

Z Babišem bo Pompeo po napovedih State Departmenta govoril o sodelovanju na energetskem področju, zlasti o izkoriščanju jedrske energije. Pregledala naj bi tudi napredek nekaterih projektov iz Pobude Tri morja, katere vrh je lani potekal v Ljubljani. Posvetila se bosta aktualnim dogodkom v svetu, zlasti odnosom z Rusijo in Kitajsko. V ozadju Pompeove evropske turneje so predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije - ta prizadevanja so uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huaweiu. Češka je posebno izjavo o varnosti omrežij 5G z ZDA že podpisala. Podpis te izjave bo v ospredju Pompeove četrtkove postaje pri nas na Bledu. Izjavo bo tam podpisal zunanji minister Anže Logar, Pompeo pa se bo sestal tudi s premierjem Janezom Janšo in predsednikom Borutom Pahorjem. To bo prvi obisk kakega ameriškega zunanjega ministra po 23 letih, ko je leta 1997 Slovenijo obiskala tedanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright. In to bo tudi prvi obisk tako visokega ranga iz ZDA po obisku ameriškega predsednika Georgea Busha ml. leta 2008. Slovenija, piše Slovenska tiskovna agencija (STA), je sicer po izvolitvi Donalda Trumpa, ki je poročen s Slovenko Melanio, upala, da se bodo med državama okrepili odnosi in stiki na najvišji ravni, pa se to ni zgodilo.
Izjavo o varnosti telekomunikacijskih omrežij nove generacije so že podpisale številne, predvsem vzhodnoevropske države, poleg Češke tudi že Poljska. Namen obiska Pompea pri nas je sicer predvsem "potrditi in poglobiti tesne prijateljske, zavezniške in partnerske odnose" med državama, napovedujejo na zunanjem ministrstvu. Prav tako je pričakovati pogovore o krepitvi gospodarskega sodelovanja. V tem okviru se bodo morda nadaljevali pogovori, ki jih je imel lani ob robu vrha Pobude Tri morja v Sloveniji ameriški sekretar za energetiko Rick Perry, zlasti o zmanjševanju odvisnosti od ruskega plina, pa tudi morebitni gradnji drugega bloka krške nuklearke, ki že zdaj temelji na ameriški tehnologiji. Napovedujejo se še pogovori glede vključevanja Zahodnega Balkana v evroatlantske integracije, pričakovati je tudi pogovore o odločitvi ZDA, da iz Nemčije umaknejo okoli 12.000 svojih vojakov in jih nekaj prerazporedijo tudi po novih članicah. Premier Janša je nedavno na twitterju že zapisal, da bi bili ameriški vojaki v Sloveniji dobrodošli.

V ozadju tekma s Kitajci

Naš sogovornik Bogomil Ferfila, ekonomist in politolog s Fakultete za družbene vede v Ljubljani, nam je predstavil širši kontekst Pompeovega obiska v Sloveniji in Evropi: "Prav gotovo je Pompeova turneja namenjena varnosti nove generacije telekomunikacijskih omrežij in je uperjena proti Kitajski in njenemu Huaweiu. Pravzaprav nezaslišana je Trumpova akcija zoper kitajsko družabno omrežje TikTok, ki naj preide v ameriške roke ali pa mu bo delovanje v ZDA prepovedano. V ozadju je tudi predsedniška tekma med Trumpom in njegovim izzivalcem Joejem Bidnom, ki že tekmujeta, kdo bo ostrejši do Kitajske. Trump bo v kampanji gotovo na dan privlekel korupcijsko blato, v katero je zabredel Bidnov sin v Ukrajini in na Kitajskem. Kitajci na omejevanje kitajskih telekomunikacijskih podjetij v ZDA za zdaj še ne bodo odgovorili. Počakali bodo na razplet predsedniških volitev. Mislim pa, da Kitajske ne bo mogoče več ustaviti. Pri telekomunikacijah so Kitajci za 30, morda celo 40 odstotkov pred zahodnimi podjetji. Prejšnji predsednik Barack Obama je okoli Kitajske gradil obroč s čezpacifiškimi sporazumi, Trump pa se je s Kitajci spustil v trgovinsko vojno. To pomeni konec svobodne svetovne trgovine in globalizma, ki je bil zahodnjakom všeč le, če imajo vodilno vlogo. Ampak Kitajci se s svojo pobudo o Svilni poti zahodu izogibajo in prevzemajo primat po vsej Aziji, razen v Indiji, po Afriki in tudi Latinski Ameriki. Zahoda v prihodnosti sploh ne bodo potrebovali." Ferfila doda, da Pompeo v Evropi obiskuje najtesnejše zaveznike, kakor je že prej obiskal Veliko Britanijo: "Leta smo odnose z ZDA puščali vnemar, zdaj pa imamo pri nas desno vlado, ki ZDA vidi kot veliko zaveznico in prijateljico. Naše leve vlade so se ZDA nekako bale ali pa so v njej videle simbol vsega kapitalističnega zla. Ampak slovenska diplomacija bi se ne glede na usmerjenost vlad morala zavedati nevarnosti, da Američani v EU vnesejo razdor. Temu bi se Slovenija morala izogniti."

Neenotna Evropska unija

Tudi naš drugi sogovornik, upokojeni diplomat Roman Kirn, ki je bil pred desetimi leti slovenski veleposlanik v Washingtonu, se strinja, da je v preteklosti Slovenijo "zaznamoval deficit v odnosih z ZDA. To sem v Washingtonu opazil na lastne oči in skušal odnose spraviti v normalo. Ne le zato, ker smo z ZDA čezatlantski zavezniki, odnose z velesilami je treba imeti uravnotežene. Hillary Clinton je tedaj kot državna sekretarka obiskala vse naše sosede, v Slovenijo pa je kljub diplomatskemu lobiranju ni bilo, ker pač v Ljubljani niso pokazali interesa in volje. Ta odnos, predvsem Karla Erjavca, tedanjega zunanjega ministra, se čuti še danes, čeprav je nato Miru Cerarju precej hitro, decembra 2018, uspel obisk v State Departmentu. Pompeov obisk zato vidim v luči tedanjih naših prizadevanj in ne bi govoril, da je to uspeh zgolj sedanje desne vlade." Kirn se ne strinja z nekaterimi kritiki ZDA, češ, da Pompeo na svoji turneji v podpis ponuja tako imenovano drugo vilniuško izjavo: "Ne, takšna kvalifikacija, ki bi Pompeovo izjavo o varnosti telekomunikacij nove generacije z največjim grehom slovenske diplomacije, se mi zdi prehuda. Tega si ta izjava ne zasluži. Res smo v ozadju priča strateškemu, tehnološkemu, digitalnemu in ekonomskemu merjenju moči dveh velikanov, vendar je treba vedeti vsaj dve stvari. Ni težava v Američanih, ki nam ponujajo takšen podpis, težava je v Evropski uniji (EU), ki ni zmogla oblikovati skupnega stališča. Američani znajo izkoristiti prazen prostor. Slovenija bi morala delovati v smeri evropskega poenotenja in upam, da izjava, ki bo podpisana na Bledu, ponuja kaj teh enotnih evropskih kontur. Drugo pa je, da je Slovenija čezatlantska partnerica ZDA, pri čemer, to je jasno, Kitajski ne gre zaupati. Strateško, ekonomsko in varnostno agendo postavljajo Američani. In mi moramo vedeti, da smo njeni zavezniki."
Turnejo bo ameriški državni sekretar v petek nadaljeval v Avstriji in v soboto na Poljskem. V Varšavi bo podpisal pogodbo o namestitvi ameriških vojakov, ki jih Trump umika iz Nemčije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta