(KONGRES) Luka Mesec: "Ohranitev enotnosti je ključna za preživetje stranke!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
03.06.2023 14:04

V primeru ponovno izvolitve na čelo stranke Mesec napoveduje delo na enotnosti, vključevanju in povezovanju ter nujno vrnitev h koreninam. Kordiš že ustanovil levo aktivistično krilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Celjskem domu v Celju se je v dopoldanskem času začel 6. redni kongres stranke Levica.
Edo Einspieler/SHERPA

"Po desetih letih je čas, da ponovno začnemo razmišljati onkraj svojih lastnih okvirov. V trenutku, ko je cela evropska levica v krizi, lahko mi postanemo tisti, ki pokažemo pot naprej. Pot, ki smo si jo izbrali, ni lahka. In trenutno je še posebej strma in spolzka. A teh deset let je za Levico lahko šele začetek. Če bomo le znali hoditi skupaj - in se ne bali še neprehojenih poti," je v nagovoru delegatom na 6. kongresu stranke Levica v Celjskem domu v Celju dejal koordinator stranke Luka Mesec.

Slednji za zdaj ostaja edini kandidat za vodenje stranke za prihodnji dve leti, ki bosta, kot je napovedal, njegovi zadnji na njenem čelu. V tem času namerava v stranki delati na enotnosti, vključevanju in povezovanju ter skupaj z novoizvoljenimi strankinimi organi tudi na združevanju vladnega in aktivističnega dela stranke. Volitve 25-članskega sveta stranke bodo potekala elektronsko, cel prihodnji teden. V primeru, da kvorum ne bo dosežen, bodo volitve podaljšane še za sedem dni. Izvoljeni člani bodo med sabo izvolili koordinatorja in njegovega namestnika ali namestnico. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je že napovedala, da se bo ponovno potegovala za položaj namestnice, ne zanima pa je prevzem stranke.

Na dopisnem delu volilnega kongresa bodo med 63 kandidati izvolili 25-članski svet stranke.
Edo Einspieler/SHERPA

V nagovoru delegatkam in delegatom je Mesec prvo desetletje stranke - ta bo okroglo obletnico praznovala prihodnje leto - označil kot naporno; pot vzponov in padcev, združevanj in sporov, bojev in pomiritev. "A ker smo vedno znali stopiti skupaj, smo še vedno tu.... Ne glede na to, kako kritični znamo biti do lastne situacije - vendarle smo levičarji in nam je kritika imanentna -, je naših prvih deset let, zgodba o uspehu!" 

Zdaj, namreč, v vladi uresničujejo to, za kar so si kot aktivisti in opozicijska stranka minula leta prizadevali. In medtem ko je levica v Evropi v zatonu, sam stranko vidi kot enega svetlih zgledov. Zato je, po njegovem, ko se v stranki sprašujejo, kakšna naj bo njena prihodnost, učiti iz tujih zgledov in napak. "Treba je delovati vključevalno in povezovalno. Učiti se združevati aktivistično in vladno politiko," je poudaril in pri tem na nek način odgovoril poslancu Mihi Kordišu, ki je pred tednom napovedal in v tem času že tudi ustanovil levo aktivistično krilo stranke, ki bo skrbelo, da bodo ideje s terena bolj vključevali v strankarsko politiko in na ta način tudi v delo vlade. Pri tem je Kordiš tudi tokrat izpostavil, da je nujno, da ostanejo v stiku s terenom in na programskih izhodiščih iz katerih je stranka zrasla ter hkrati loviti ravnotežje v vladi. 

V koaliciji glede vojne na Bližnjem vzhodu najbolj odstopa stališče Levice, katere poslanci so med drugim pozvali vlado, da se pridruži tožbi Južne Afrike, ki Izrael obtožuje, da v Gazi izvaja genocid.
Edo Einspieler

Po tem, ko je Mesec leto v vladi ocenil kot uspešno, "saj smo praktično vse stvari, ki smo si jih zamislili, spravili ne le na dnevni red, temveč tudi v aktivno politiko vlade," je napovedal, da je njegova ambicija stranko utrditi in jo predati naslednikom v dobri kondiciji. Enotnost je mogoče, po njegovem doseči na način, da v svoje delovanje zajamejo tako izpolnitev vladnih projektov kot aktivizem. Bolj bodo morali v samo delo stranke vključiti članstvo. "Tudi pri nas je čas, da se pogovorimo o tem, kako se odpreti, kako projekte, ki jih izvajamo kot vladna stranka, izkoristiti tudi za širitev naše baze - in nenazadnje, s kom in kako krepiti naša zavezništva," je poudaril.

"Prihodnost pripada tistim političnim silam, ki bodo znale razumeti in zgrabiti duh časa. Mi smo pred desetletjem to znali zelo dobro. In preživeli smo, ker smo se znali novim izzivom prilagoditi. A sam bi si želel več: da od vseh mi postanemo tista stranka, ki se ne le odzivala na izzive sedanjosti - ampak stranka, ki si bo znala zamišljati, kakšno prihodnost želi. Zame je centralno vprašanje, na katerega dostikrat konkurenca odgovarja bolje od levice, kako politiko prizemljiti, v fokus postaviti praktičnega človeka, nasloviti težave, s katerimi se vsak dan sooča. Zato pravi odgovor na izzive časa ni, da se vrnemo k tistim vprašanjem, ki smo jih načeli pred desetletjem, ampak da se vprašamo, kako lahko mi nagovorimo tega, praktičnega človeka."

Matej Tašner Vatovec, vodja poslanske skupine
Edo Einspieler/SHERPA

Celoten program, v katerem so poleg Mesca svoje ministrsko delo predstavili še Vrečko na področju kulture in Minister za solidarno prihodnost Simona Maljevac, je povezoval vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec. Slednji je v nagovoru izpostavil, da si mora stranka odgovoriti, kako ostati slaba vest politike, kar je vselej bila. "Ne smemo se ustaviti, Levica je točka ki nas povezuje kot skupnost ljudi, ki verjame v demokratični socializem in je garant, da se bo pravišnejša in bolj solidarna družba zgradila!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta