Konsolidacija turizma: Počivalšek bo dobil turistični holding

Srečko Klapš
02.12.2020 06:15
Na poti do slovenskega turističnega holdinga le še soglasje vlade, ki bo, kot kaže, le odkupila delež sklada York v Savi Turizmu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po aprilski pripojitvi družbe Hoteli Bernardin Savi Turizmu in potem ko bo država odkupila delež sklada York, bo nastal največji slovenski turistični holding. 
Andrej Petelinšek

Ta ponedeljek je nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki mu predseduje Karmen Dietner, potrdil letni načrt upravljanja kapitalskih naložb za leto 2021, kar so nam potrdili tudi v SDH in dodali, da bo ta začel veljati, ko bodo dobili soglasje vlade. Dodatnega vprašanja, ali vsebuje tudi načrt konsolidacije državnih deležev v slovenskih turističnih družbah okoli Save Turizma, in še posebno, ali bo država za to zagotovila tudi okoli 40 milijonov evrov, pa v SDH, ki ga vodi Janez Žlak, niso komentirali. Zato je ostal v zraku uradni odgovor na vprašanje, ali je država vendarle pripravila okoli 40 milijonov evrov, potrebnih za odkup 42-odstotnega deleža sklada York v Savi.

Cena naj bi bila nižja in znana po pogajanjih

Neuradno naj bi SDH, po poročanju več medijev, v letni načrt upravljanja kapitalskih naložb, poslan na vlado, vendarle vključil tudi odkup deleža Save od sklada York, a ne odkupne cene, češ da bo ta znana po pogajanjih. Omenjala se je tudi koalicijska kombinatorika, v kateri naj bi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki mu je kot nekdanjemu direktorju in solastniku Term Olimia turizem "v krvi", pogojeval obstanek SMC v koaliciji. Nadzornikom SDH naj bi dal nazorno vedeti, da je strategija ustanovitve turističnega holdinga potrjena in da naj se tudi izvaja. Počivalšek omenjenih navedb ni komentiral, na družbenem omrežju pa se je odzval na govorice, povezane z odhodom iz koalicije, če državnega denarja za turistični holding ne bo: "Informacije ne držijo, SMC ostaja zvest realizaciji koalicijske pogodbe in hitrejšemu razvoju Slovenije." Medtem naj bi Počivalšek s finančnim ministrom Andrejem Šircljem dosegel kompromis, po katerem naj bi država ta denar le zagotovila, čeprav je stališče finančnega ministrstva, da država med epidemijo novih obveznosti ne bo prevzemala.

York do Save preko terjatev bank

Spomnimo, da je luksemburški sklad York Global Finance Offshore BDH ob finančnem prestrukturiranju leta 2016 dokapitaliziral Savo s konverzijo terjatev. Ob tem sta SDH in Kapitalska družba prenesla za 29 milijonov evrov terjatev in s tem prišla skupaj do 45,13-odstotnega deleža v Savi, York pa je s prenosom 27 milijonov terjatev postal njen 42-odstotni lastnik. Terjatve je kupoval od Factor banke, Sparkasse, BKS bank, SKB banke, Probanke, nekdanje Raiffeisen banke, Unicredita in Gorenjske banke.

Največja slovenska turistična skupina ima v lasti osemnajst hotelov ter pet apartmajskih naselij in kampov na Bledu, v Moravskih Toplicah, na Ptuju, v Radencih, Portorožu, Strunjanu in Izoli. Poleg Save Turizma, h kateremu so bili v začetku leta pripojeni tudi Hoteli Bernardin, naj bi se v državni turistični holding vključili še Istrabenz Turizem, Terme Olimia, Thermana iz Laškega, Unitur, ki je pred izbruhom koronavirusa že bil na prodaj, kranjskogorska Hit Alpinea in Adria Ankaran. Sava ima tudi še za okoli 60 milijonov evrov dolgov, ki jih mora vrniti do prihodnjega poletja. Ob tem časopis Finance ocenjuje, da bo poleg Yorka treba izplačati še zasebne solastnike oziroma upnike v rangu od 40 do 60 milijonov evrov. Za nujne naložbe v turistično infrastrukturo pa naj bi bilo potrebnih še vsaj 200 milijonov evrov. Dokler bo turistični holding v državni lasti, bo ta denar morala zagotavljati država sama.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta