Koronavirus in dojenček: Kaj morate vedeti, da se boste lahko ustrezno pripravili in odzvali

ANK
16.03.2020 13:54

Pripravili Karleen Gribble, izredna profesorica babištva na Univerzi v vzhodnem Sydneyju, in Nina Jane Chad, raziskovalka na Fakulteti za javno zdravje pri Univerzi v Sydneyju, The Conversation

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malton Dibra

Če imate doma dojenčka, vas zagotovo skrbi, da bi se lahko okužil z novim koronavirusom, zlasti potem ko so koronovirusno bolezen 19 (Covid-19) diagnosticirali pri nekem dojenčku v Avstraliji. Dobra novica je, da po dosedanjih podatkih majhni otroci skoraj nikoli ne zbolijo za hudo obliko te bolezni. Tudi če se z virusom okužijo, se pri njih simptomi velikokrat sploh ne razvijejo.
Toda koronavirus utegne imeti negativne posledice za dojenčke na drugačen način. Tako bo morda zanje otežen dostop do zdravstvene oskrbe, življenjskih potrebščin ...
Dostop do zdravstvene oskrbe je otežen, toda vedno obstajajo poti
Če se bo koronavirus močno razširil, bo zdravstveni sistem nekaj časa močno preobremenjen. Do dvajset odstotkov ljudi, ki zbolijo za koronavirusno boleznijo 19, običajno ostane na zdravljenju v bolnišnici dva tedna ali dlje. Bolnišnice in ambulante splošne medicine bi lahko preplavili bolniki s Covid-19, zato boste morda težko prišli do zdravnika, če vaš dojenček zboli za katerokoli drugo boleznijo.
Obstajajo tudi načini, na katere lahko poskrbite, da vaš otrok ne bo zbolel in tudi ne bo potreboval zdravniške obravnave. Če ga boste zaščitili, boste zaščitili tudi ljudi okoli njega, ki jih utegne resna bolezen, kot je Covid-19, najhuje prizadeti.
Skrbite za higieno
Prva stvar, ki jo lahko naredite, je ta, da dosledno skrbite za svojo lastno higieno. To pomeni, da si pogosto in temeljito umivate roke, se izogibate stikom z drugimi ljudmi, kolikor je le mogoče, kašljate ali kihate v notranjo stran komolca ali v robec ter se z rokami ne dotikate svojih oči, nosu in ust.
Ker si otroci nenehno tlačijo prste v usta, jih lahko pred okužbami zaščitite tako, da jim pogosto umivate obraz in roke ter redno čistite površine in predmete, ki se jih dotikajo.
Če dojite
Materino mleko vsebuje veliko snovi, ki pomagajo preprečevati in premagovati okužbe. Priporočljivo je, da dojenčka do njegovega šestega meseca starosti izključno dojite oziroma hranite z materinim mlekom in da z dojenjem nadaljujete tudi tedaj, ko začne otrok jesti drugo hrano, vse do drugega leta starosti.
Če je dojenček star manj kot šest mesecev in je izključno dojen, ga bo materino mleko zaščitilo pred celo vrsto okužb, s čemer se precej zmanjša potreba po obisku zdravnika ali celo hospitalizaciji.
Če svojega otroka dojite in hkrati hranite z mlečno formulo, premislite o tem, ali ne bi mlečne formule vendarle zamenjali z dojenjem.
Če ste otroka že povsem nehali dojiti, lahko dojenje obnovite, če si to želite. Za pomoč se obrnite na strokovnjake.
Če imate doma malo starejšega dojenčka ali malčka, ki ga še vedno dojite, s tem nadaljujte, saj ga boste tako zaščitili pred drugimi boleznimi, dokler pandemija koronavirusa ne mine.
Če otroka hranite z mlečno formulo
Med pripravo mlečne formule za dojenčka lahko v steklenički ali na njej hitro končajo bacili, ki so povsod okoli nas. V času, ko je zdravstvena oskrba težko dostopna, se je torej priporočljivo še bolj potruditi, da to preprečimo.
Pri pripravi stekleničke bodite zato še bolj previdni. To pomeni, da si pred tem temeljito umijte roke s toplo vodo in milom, temeljito umijte stekleničko in jo po vsaki uporabi sterilizirajte, mlečno formulo pa pripravite z vročo vodo.
Preden stekleničko ponudite otroku, jo ohladite v hladilniku, nežno pretresite in preverite, ali je temperatura mlečne formule prava za pitje.
Naredite zalogo potrebščin, denimo plenic
Ko naenkrat zboli veliko ljudi, je lahko oskrba za nekaj časa motena. Poleg tega med morebitno samoosamitvijo na domu morda ne boste mogli obiskati trgovine.
Priporočljivo je, da imate v ta namen doma vedno zalogo najnujnejših potrebščin, ki zadošča za dva ali tri tedne. Naredite si torej zalogo plenic za toliko časa ali kupite več pralnih plenic. Če otroka hranite z mlečno formulo, je nakupite dovolj za tri tedne, vendar pred tem preverite, kakšen je njen rok trajanja.
Kako ravnati, če se mamica okuži s koronavirusom?
Mame so v večji nevarnosti, da zbolijo za Covid-19, kot njihovi dojenčki. Če dojite in ste okuženi, je priporočljivo, da dojite še naprej. Razlog je v tem, da virusa niso odkrili v materinem mleku.
Če boste med druženjem z otrokom nosili zaščitno masko, si pred in po stiku z njim temeljito umili roke ter očistili in razkužili površine in pripomočke za hranjenje, boste storili največ, kar lahko, da bi preprečili prenos okužbe nanj.
Če ste hospitalizirani ali ločeni od svojega dojenčka, lahko mleko zanj iz dojk iztisnete s pomočjo prsne črpalke.
Mislite na varnost babic in dedkov
Če zbolite vi in vaš partner, bo moral morda nekaj časa za vašega dojenčka ali druge otroke skrbeti nekdo drug. Toda previdno, kajti s koronavirusom je lahko okužen tudi dojenček, čeprav se simptomi pri njem sploh ne razvijejo. Ker si otroci pogosto izmenjujejo slino s svojimi skrbniki ali negovalci, jih lahko tudi hitro okužijo z virusom.
Mnogi starši pri skrbi za otroke radi na pomoč pokličejo babice in dedke. Na žalost pa so ljudje, starejši od 60 let, izpostavljeni največji nevarnosti, da hudo zbolijo zaradi koronavirusa in zaradi njega tudi umrejo.
Če so torej ljudje, ki vam sicer pomagajo pri skrbi in varstvu otroka, starejši od 60 let, raje tokrat za pomoč prosite nekoga drugega.
Če bi morali stari starši vseeno varovati vašega otroka, se z njimi pogovorite o tem, kako lahko zmanjšajo nevarnost okužbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta