Koronavirus: Zaradi preobremenjenosti laboratorijev se spreminjajo protokoli testiranj

Andreja Kutin Andreja Kutin
19.01.2022 06:00

PCR-test je še vedno zlati standard, a ne v vsaki situaciji. Samoplačniški testi le še pri zasebnikih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Število odvzetih brisov je preseglo zmogljivosti laboratorijev. 

Robert Balen

Epidemije kljub nekaj žarkom upanja še ni konec. Vrhunec hospitalizacij se po projekcijah pričakuje okoli 2. februarja, ko bi se lahko akutni in intenzivni oddelki znova zapolnili, napoveduje državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Vzporedno s porastom okužb narašča tudi število opravljenih PCR-testov, samo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so v ponedeljek sprejeli 20.000 vzorcev, okoli 2000 jih je ostalo ta dan neobdelanih in so jih analizirali včeraj. Maksimalna kapaciteta njihovih laboratorijev je 10.000. Podobna situacija je v Inštitutu za mikrobiologijo, kjer se ubadajo še s prostorskimi težavami. Zaradi preobremenjenosti laboratorijev obeh ustanov bo od danes v veljavi novi protokol opravljanja PCR-testov.

Hitri test namesto PCR

Za tiste brez simptomov je tako po novem protokolu predvideno, da opravijo hitri antigenski test ali se samotestirajo. V primeru pozitivnega rezultata gredo na PCR-testiranje, ob tem pa morajo predložiti fotografijo testa ali test, ki ga prinesejo na točko testiranja, in osebni dokument.

Osebe z znaki respiratorne okužbe novi protokol testiranja deli na dve skupini. V prvi so ranljive skupine, kot so kronični bolniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice in otroci. Ti v primeru simptomov o tem obvestijo osebnega zdravnika,ta pa jih naroči na PCR-testiranje. Drugi simptomatski bolniki bodo najprej morali opravili hitri test ali se bodo samotestirali. V primeru pozitivnega izvida se po že uveljavljenem protokolu na PCR-testiranju oglasijo s pozitivnim rezultatom hitrega antigenskega testa ali samotestiranja. Če je izid hitrega testa pri osebi z znaki respiratorne okužbe negativen, se mora posameznik kljub temu samoizolirati in v izolaciji ostati do tri dni, v tem primeru lahko uveljavi bolniški stalež. Če se težave po treh dneh nadaljujejo, o tem obvesti zdravnika, ta pa ga naroči na PCR-testiranje. V primeru pozitivnega rezultata se je treba izolirati za deset dni, oseba pa dobi tudi veljavno kodo QR za digitalno covidno potrdilo, s katerim dokazuje svojo prebolelost.

V vsakem primeru je treba takoj po sumu na okužbo v samoizolacijo, tudi čakanje naj mine v samoizolaciji, opozarja Vindišar. Obenem do nadaljnjega samoplačniških PCR-testov javni laboratoriji ne opravljajo, prednost imajo bolniki. A pozor, hitri antigenski test ne bo potrjeval prebolevnosti kot enega od pogojev PCT.

Na ta način naj bi zmanjšali število PCR-testov za 30 do 35 odstotkov, pravi direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Pa so hitri antigenski testi, ki jih uporabljajo v slovenskih zdravstvenih ustanovah, dovolj zanesljivi, da lahko iz PCR-testiranja z njimi izločimo približno tretjino ljudi? Neskladja so še vedno v mejah, ki jih je določila verifikacija testov NLZOH, torej pri 95-odstotni zanesljivosti pri simptomatskih bolnikih.

Sašo Bizjak

Pomoč iz tujine

Čeprav njihova laboratorija v Mariboru in Celju delata 24 ur na dan, v preostalih pa zadnjo serijo vzorcev pripravijo opolnoči in so v epidemiji kupili dodatne naprave ter zaposlili dodaten kader, je vzorcev preprosto preveč. "Vzorcev je vsak dan več, zato se nam podaljšuje povprečni pretočni čas (čas v katerem obdelajo vzorec), ki je bil ves čas epidemije pod šestimi urami. Sedaj je okoli 12 ur," pravi Žohar Čretnikova. Za primer, da omejevanje števila testirancev ne bo zmanjšalo pritiska na laboratorije, so pri NLZOH že objavili razpis za tuji laboratorij, ki bi sprejel teste iz Slovenije. Tudi v tem primeru bi ohranili čas sporočanja rezultatov znotraj 48 ur, logistiko pa bi prevzel NLZOH.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta