Koronavirus: Zaščitne opreme imamo za en teden

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
26.03.2020 20:00

V zdravstvu bi lahko zagotovili tisoč postelj po celi državi za bolnike s koronavirusom, pravi zdravstveni minister. Da jih bo zmanjkalo povsod, ne le v Sloveniji, opozarja dr. Trampuž.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trend naraščanja števila okuženih smo uspeli nekoliko umiriti, a situacija se lahko hitro poslabša in postane neobvladljiva, opozarja zdravstveni minister Tomaž Gantar.  
Sašo Bizjak

"Trend naraščanja okuženih smo uspeli nekoliko umiriti, a situacija se lahko hitro poslabša in postane neobvladljiva," je v izjavi opozoril minister za zdravje Tomaž Gantar. Dejal je, da imajo v bolnišnicah trenutno pripravljenih skupno 539 postelj za bolnike, okužene z novim koronavirusom, ob dodatnem zmanjševanju ostalega programa pa bi jih lahko povečali do tisoč, medtem ko imajo na intenzivni negi trenutno na voljo 56 postelj.

Pomanjkanju postelj se ne bo mogoče izogniti

Ali je tisoč postelj tisti maksimum, ki ga zdravstvo lahko zagotovi, in kaj če bo hospitalizacijo potrebovalo več oseb, nam z ministrstva za zdravje včeraj, ko je bilo skupno hospitaliziranih 98 oseb, niso odgovorili. Zato pa dr. Andrej Trampuž, vodja infekcijskega oddelka v berlinski bolnišnici Charite, opozarja, da bo v prihodnjih tednih postelj začelo primanjkovati v večini evropskih držav. "Zato je še kako pomembno, da poskušamo upočasniti trend naraščanja okužb, kar je mogoče le, če bodo ljudje striktno upoštevali navodila in ohranjali socialno distanco. S tem bo mogoče nekoliko zamakniti vrh epidemije, a pomanjkanju postelj se ne bo mogoče izogniti in zdravniki bomo pred težko odločitvijo, kdo bo posteljo dobil in kdo ne," pove Trampuž in dodaja, da bi se v kratkem moralo pokazati, ali so strogi ukrepi, ki jih je uvedla Slovenija, začeli učinkovati, saj se rezultati običajno pokažejo 14 dni po njihovi uvedbi z umirjanjem rasti okuženih.

Dr. Andrej Trampuž: "V kratkem bi se moralo pokazati, ali so strogi ukrepi, ki jih je uvedla Slovenija, začeli učinkovati."
Igor Napast

Boljša doma narejena maska kot nobena

Hkrati se država vseskozi trudi z novi dobavami. Eden od njenih ciljev pa je tudi vzpostavitev domače proizvodnje zaščitnih sredstev, zato je državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti prepričan, da bodo že v kratkem imeli v skladiščih zadostno število zaščitnih sredstev za daljše obdobje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta