Pivčeva obdana s simpatizerji iz Desusa. Ustanovitev lastne politične stranke, ki bo stavila na močno podporo s podeželja, je vse bližje

Žana Vertačnik
09.01.2021 06:00
Aleksandra Pivec je v isti sapi, ko je zapustila slovenski prostor, že napovedala vrnitev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Pivec se bo, kot kaže, držala napovedi o kratkem premoru od politike in na naslednjih volitvah poskusila z lastno stranko. 
Robert Balen

Političarka Aleksandra Pivec na osnovi spletnega gibanja s parolo #ZaLjudi s skoraj 4000 podporniki pripravlja zagon nove stranke. "Že ob odstopu sem rekla, da so naši projekti ostali nedokončani, vizija neizpolnjena in da bomo razmislili, na kakšen način zgodbo nadaljevati," je za Večer spomnila na oktobrsko slovo iz politike. Ustanovitev stranke tempira na volitve, po ocenah naših sogovornikov pa jo bo lansirala v prvi polovici letošnjega leta. Političarka, ki se je v vladi Janeza Janše kot kmetijska ministrica in predsednica Desusa zapletla v obalno-kraške afere, kmalu zatem pa izgubila podporo lastnih poslancev, pravi, da je njenemu odhodu sledil znak terena s strani podpornikov iz Desusa, kmečke populacije, interes je po njenih besedah izkazalo tudi veliko do politike doslej apatičnih ljudi.

Računajo na redne volitve

Med njenimi najtesnejšimi sodelavci sta po naših informacijah nekdanja podpredsednica upokojencev Anita Manfreda in dolgoletni član te stranke, član sveta stranke ter statutarne komisije Borut Razgoršek. Poleg njiju še Janez Ujčič, za katerega naši sogovorniki sicer ne pričakujejo, da bi se pojavljal kot eden osrednjih obrazov. Vabili naj bi nekdanjo podpredsednico Desusa Jelko Kolmanič, ta pa, "razočarana nad nacionalno politiko", naj bi bila sodelovanje odklonila. Ustanovitev stranke je sicer formalnost, večji zalogaj je splesti mrežo po državi, sploh v nekajmesečnem obdobju. Največ podpore Pivčeva, tako ljudje iz njenega kroga, uživa na podeželju, sogovorniki izpostavljajo južno in severno Primorsko, Štajersko, tudi Koroško. Nekaj več težav naj bi imeli v mestnih središčih, v prestolnici koordinatorja iščejo. Ne skrivajo, da jih z gibanjem po terenu omejuje epidemija, vendar računajo, da predčasnih volitev ne bo in bo časa za razvoj več.

"Želimo si ne izrazito ideološke politike, ampak predvsem ciljno usmerjene politike, zelo močne pri vsebinah," napoveduje Pivčeva. Direktorica Mediane Janja Božič Marolt je pred časom, ko smo pisali o nastajajoči, zeleni stranki Jureta Lebna, ocenila, da morajo ustanovitelji novih strank najti točko razlikovanja od obstoječih, če želijo na političnem prostoru najti svoj teritorij. Kot pravijo snovalci stranke Pivčeve, pa bodo stavili na konkreten in kratek program s fokusom na ljudeh in njihovih potrebah. Četudi kadrovsko še ohlapno zastavljeno, bi z demografijo kot enim osrednjih vsebinskih izhodišč neuradno pogledovali tudi proti lani ustanovljenemu uradu za demografijo, ki je še danes brez vodstva.

Podobnikova SLS za sodelovanje

Po besedah Pivčeve velik delež potencialnega volilnega bazena predstavljajo nekdanji člani Desusa, tisti, ki so stranko zapustili jeseni, pa tudi ti, ki jo zapuščajo "v drugem valu, po fiasku, ki si ga je v jesenskem času stranka privoščila z menjavo predsednika, kjer ni bil prvi plan menjava vodstva stranke, ampak pozicioniranje novega predsednika na mesto mandatarja". Kot naravno bazo vidi še podpornike SLS. Predsednika SLS Marjana Podobnika smo vprašali, koliko volivcev bi jim utegnila odščipniti, na kar je odvrnil: "Aleksandro Pivec cenim, ker je med drugim kot ministrica hotela obračunati z malverzacijami pri poslovanju državne gozdarske družbe, kar je bil eden glavnih razlogov za linč, ki ga je doživela. Kot manj izkušena na političnem parketu je naredila tudi nekaj nepotrebnih napak." In še: "Če bo ustanovila stranko, verjamem, da bosta naši stranki dobro sodelovali in bosta prvi zaveznici posebno v zavzemanju za dobrobit slovenskega podeželja." Da bi se v tej fazi že konkretneje dogovarjala in povezovala s katero od parlamentarnih strank, Pivčeva sicer zanika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta