Krek: Minister pritiska name, naj odstopim. Bešič Loredan: Direktor NIJZ ne uživa moje podpore

Luka Mlakar Luka Mlakar
06.06.2022 11:51

Prvi mož NIJZ Milan Krek trdi, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že več dni pritiska nanj, naj odstopi s položaja. Bešič Loredan je za Večer dejal, da direktor NIJZ ne uživa njegove podpore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Krek ne namerava odstopiti s položaja direktorja NIJZ.
STA

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je na Portalu Plus, ki ga ureja Dejan Steinbuch, objavil daljši zapis, v katerem je zatrdil, da novi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska nanj, da odstopi s položaja direktorja NIJZ: "Pravega razloga ne zna navesti, ponavlja, da pač ne bova mogla delati skupaj. V enem od telefonskih pogovorov mi je povedal, da to od njega zahteva predsednik vlade. Torej tisti premier, ki bo vse depolitiziral. Minister mi pripoveduje, da predsednik vlade zahteva mojo zamenjavo, on pa je samo eksekutor – in to oster eksekutor, če se ne bom umaknil."

"Minister mi je povedal, da za direktorja hoče Gabrovca"

Ob tem je Krek kritičen do ministrovih izjav o depolitizaciji zdravstva, saj da so mu znanci iz stranke SD povedali, da je vlada v svet zavoda NIJZ imenovala kar štiri člane SD, ki sodelujejo v strankinem strokovnem svetu za zdravstvo, ki ga vodi Branko Gabrovec. Slednji je zaposlen na NIJZ, v medijih pa se ga v zadnjih dneh omenja kot najverjetnejšega Krekovega naslednika na vrhu inštituta. "Zelo malo časa sem potreboval, da sem ugotovil, zakaj minister politizira svet NIJZ. Sam mi je povedal, da hoče imeti za poslovnega direktorja Branka Gabrovca, ki je predsednik strokovnega sveta za zdravje v SD in kot tak tudi šef nekaterih članov zdravstvenega sveta SD. In sedaj si zamislite, da minister za zdravje pove že vnaprej, koga hoče kot direktorja, se pravi, še preden je sploh izdan razpis. Kaj pa, če se bo kdo drug javil na razpis? Ni panike, SD, torej Brankovi prijatelji, imajo večino v svetu zavoda! Smrdi po politični korupciji in zastavlja se vprašanje, če bo kdo pogledal te rabote ..." je opozoril Krek.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je prepričan, da se zdravniško stavko lahko vsaj zamrzne ali preloži.
Robert Balen

Po njegovih besedah je Bešič Loredan že v nekaj dneh popolnoma spolitiziral NIJZ: "Pritiski ministra za zdravje se ne ustavijo samo pri zahtevi po mojem odstopu. Grozi mi, da me bo razrešil svet zavoda, torej tisti svet, v katerem ima večino stranka SD – torej politično nastavljen svet." Nova vlada po njegovih besedah kljub obljubam o depolitizaciji zelo hitro politizira vse: "Mislijo, da je NIJZ njihov plen, pa ni. Oni se lahko gredo te stvari v službah na ministrstvih, ne pa v strokovnih organizacijah, kot je NIJZ," je za Večer dejal Krek. "Na pritiske nisem pristajal niti v Janševi vladi, na pritiske ne pristajam niti v tej vladi. Tudi v prejšnji vladi je sem in tja kaj priletelo in smo se uprli. Saj ste novinarji videli, kako smo se uprli," je poudaril Krek. Ob tem je dodal, da je direktor NIJZ partner ministra za zdravje: "Šel sem k njemu in mu rekel, glej midva sva alfa in omega na področju javnega zdravja. To, kar misliš, da boš naredil, bova skupaj predebatirala in bova videla, kaj gre in kaj ne. Potem pa je rekel, da se z mano sploh ne misli pogovarjati. Brez argumentov, brez vsega."

Bešič Loredan: Milan Krek ne uživa moje podpore

Bešič Loredan Krekovih navedb danes ni hotel podrobno komentirati, glede zadnjega dogajanja na NIJZ pa je za Večer dejal le, da direktor NIJZ ne uživa njegove podpore: "Vse ostalo je v domeni sveta zavoda NIJZ. O dejanjih Milana Kreka ne želim soditi, mi imamo veliko odgovornost in jo bomo izpeljali tako, kot jo moramo." Bešič Loredan se je s Krekom srečal v četrtek, v petek pa so v javnosti zaokrožile neuradne informacije, da naj bi Krek zapuščal položaj direktorski stolček. Krek je nato zavrnil možnost svojega odstopa, z NIJZ pa so sporočili, da ni podpisal odstopne izjave. Predsednik vlade Robert Golob je zamenjavo na vrhu NIJZ napovedal že po aprilskih volitvah, nova vlada pa je že na svoji prvi seji v sredo zvečer zamenjala vladne predstavnike v svetu NIJZ. Razrešili so Roka Tavčarja, Mateja Forteja, Marijo Rogar in Silvo Duh ter jih zamenjali z Mitjo Blaganjetom, Mileno Kramar Zupan, Branetom Bregarjem in Andražem Jakljem. V svetu NIJZ sta sicer še dve predstavnici ZZZS in en predstavnik zaposlenih.

Krek je vodenje NIJZ prevzel konec aprila 2020, njegov mandat pa je najbolj zaznamovala epidemija covida-19. Na direktorja NIJZ pa so vseskozi letele kritike zaradi slabega upravljanja z epidemijo covida-19. Nekateri so Kreku očitali, da njegovo delo ni strokovno, temveč politično motivirano in da se je pod njegovim vodstvom epidemiološka stroka popolnoma podredila politiki. "Med epidemijo smo bili vsi, ki nismo bili na Trgu revolucije (Trg republike v Ljubljani, op. a.), pač proti. Oni so nas vzeli kot, da smo proti. Seveda je bil nekdo, ki je rekel, da je treba dati gor maske, takoj od Janše. Ampak v tem ni nič resnice. Med nama z Janšo je bilo čisto jasno, da nisem političen in da ne bom političen," je za Večer dejal Krek, ki zase pravi, da je prvi nepolitični direktor na vrhu NIJZ. Njegovima predhodnikoma na čelu inštituta Nini Pirnat in Ivanu Erženu se je pripisovalo članstvo v SD oziroma v DeSUS. Pirnat je s položaja direktorice odstopila po imenovanju tretje vlade Janeza Janše marca 2020, za vršilca dolžnosti je Janševa vlada nato imenovala Eržena, ki pa se je zaradi nestrinjanja z nekaterimi vladnimi ukrepi hitro poslovil s položaja. V tem obdobju je iz strokovne skupine NIJZ za boj proti covidu-19 izstopila Maja Sočan, ki jo je po prihodu Kreka na čelu centra za nalezljive bolezni na NIJZ zamenjal Mario Fafangel.

Napovedoval 90 tisoč mrtvih, gorivo točil brez zaščitne maske

Javnost je kot problematične ocenila tudi nekatere Krekove njegove javne nastope. Še kot predstojnik območne enote NIJZ v Kopru je Krek aprila 2020 govoril, da bi brez ukrepov za zajezitev covida-19 v Sloveniji zaradi koronavirusa umrlo 90 tisoč ljudi. Njegove navedbe so se kasneje izkazale za pretirane, saj je zaradi covida-19 pri nas umrlo nekaj manj kot 6.500 ljudi. Krekove izjave o 90 tisoč mrtvih so kot epidemiologi NIJZ obsodili Pirnat, Sočan in Eržen, ki so zapisali, da se takšne izjave odražajo v "nezaupanju javnosti in diskreditaciji NIJZ".  Spomnimo, da se je moral Krek v javnosti zagovarjati tudi zato, ker je oktobra 2020 na enem od bencinskih servisov v Ljubljani gorivo točil brez zaščitne maske, brez slednje pa je vstopil tudi v poslovalnico. Krek se je zaradi nespoštovanja vladnega odloka kasneje opravičil, a je po navedbah očividcev na omenjeni bencinski servis večkrat prišel brez maske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta