Kriza avtomobilske industrije: Jeseni se bodo vsi borili za preživetje

Srečko Klapš Srečko Klapš
19.05.2020 06:30

Dobavitelji avtomobilski industriji po strmoglavljenju naročil, ki jih je v maju pol manj, napovedujejo odpuščanja in stečaje. Bojijo se tudi prevzemov in izgube izkušenega kadra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pozivajo k hitri in ustrezni podpori avtoindustriji.  
Igor Napast

Predstavniki slovenske avtomobilske industrije, ki v okoli 350 podjetjih zaposlujejo preko 40.000 ljudi, so včeraj na Gospodarski zbornici Slovenije opozorili na težaven položaj. V mesecu maju namreč beležijo tudi do 50-odstotni in večji padec naročil. Zato naj bi bilo ogroženih deset tisoč delovnih mest.
"Proizvodnja v aprilu je za 60 odstotkov nižja od lanske aprilske, majska enako, za junij so naročila prav tako 50 odstotkov nižja, za julij pa nihče ne ve, kako bo. Potem ko je bilo prvo četrtletje še dobro, bo drugo katastrofalno, medtem ko se bomo v drugem polletju vsi borili za preživetje," opozarja Radovan Bolko, predsednik uprave Kolektor Groupa.

Poslovni model ne more sloneti na upanju

Po besedah Iztoka Seljaka, direktorja Hidrie Holdinga, se prav tako soočajo s podobnim upadom proizvodnje, četudi so ves čas epidemije neprekinjeno proizvajali: "V aprilu je izguba znašala okoli 20 odstotkov realizirane prodaje, podobno izgubo bomo beležili tudi v maju in juniju. In to so številke po subvencijah za čakanje na delo doma, sicer bi bilo še bistveno slabše. Dokler ne bodo zaživeli trgi v Veliki Britaniji in Nemčiji, tudi v Sloveniji ne bo izboljšanja," pove Seljak.

Predlagajo subvencioniranje nakupa novih in rabljenih avtomobilov

Zato vladi predlagajo, naj ukrep čakanja na delo podaljša, dokler bo avtomobilska industrija imela znatno zmanjšano povpraševanje, s čimer bi se lahko izognili množičnim odpuščanjem. Najpozneje s 1. junijem je treba uvesti ukrep skrajšanega delovnega časa po vzoru nemškega "Kurzarbeita". Skrajšani delovni čas mora biti v času krize prav tako subvencioniran. Zvišanje minimalne plače naj se z interventnim zakonom odloži vsaj do konca leta 2021, saj bi sprejetje zvišanja izničilo druge ukrepe in prizadevanja za ohranjanje delovnih mest. Izplačilo regresa za letni dopust naj bo subvencionirano enako kot izplačila plač.
Likvidnostna sredstva morajo biti zagotovljena takoj in v zadostni višini, banke ne smejo izkoriščati pogojev in služiti na račun že tako oslabljenih podjetij. Vzpostavi naj se investicijski sklad, ki bo omogočal ohranitev investicijskih načrtov podjetij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta