Lahko slovenska energetika računa na pomoč EU?

21.09.2021 05:45
Minister za infrastrukturo Vrtovec je položaj slovenske energetike zaradi velike izgube TEŠ označil kot "zapleten, ki pa ga je mogoče razplesti". Evropska komisarka Kadri Simson: termoelektrarne lahko izkoristijo evropski denar za prekvalifikacije delavcev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in evropska komisarka za energijo Kadri Simson ob obisku HE Brežice
Foto: TWITTER
Twitter

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec sta ob obisku Hidroelektrarne (HE) Brežice podprla investicije v obnovljive vire energije, s katerimi želi EU močno zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida. Komisarka je z obiskom HE Brežice začela večdnevni obisk v Sloveniji v času slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Komisarka je odgovorila na vprašanje glede morebitne državne pomoči Termoelektrarni Šoštanj, ki se je zaradi visokih cen kuponov za izpuste ogljikovega dioksida znašla v velikih težavah. "EU ima zelo stroga pravila glede državnih pomoči in država ne sme pomagati eni termoelektrarni, ne da bi pri tem kršila evropske zakonodaje. Termoelektrarne pa lahko izkoristijo evropski denar za to, da prekvalificirajo delavce, da ustvarijo nove možnosti za zaposlovanje v regiji, in prav zato smo ustvarili tranzicijski sklad. Vlada mora skupaj z regionalnimi oblastmi narediti načrt, kako ustvariti nove priložnosti za regijo in ljudi, ki bodo v desetih letih izgubili delo v tem sektorju."

Kuponi naj bi pomagali obnovljivim virom energije

​Na dodatno vprašanje, ali lahko vlada uporabi denar, ki trenutno prihaja v državo kot pomoč po pandemiji za pomoč podjetjem, ki morajo na trgu kupovati kupone za izpuste ogljikovega dioksida, komisarka odgovarja: "Shema za trgovanje z emisijami ogljikovega dioksida je bila ustvarjena zato, da postavi ceno izpustom in s tem omogoči obnovljivim virom energije, da postanejo bolj konkurenčni. In s tem denarjem morajo države podpirati alternativne vire energije. Polovica prihodkov, zbranih s prodajo kuponov za izpuste, mora torej biti porabljena za podnebne projekte. Denar lahko dobijo tudi podjetja, ki uvedejo alternativna goriva, na primer vodik namesto zemeljskega plina, ki sicer ni cenovno konkurenčna."

Minister Vrtovec pravi, da je ponovno pozval poslovodstvo HSE, naj se sooči s težko poslovno situacijo. "Dobili smo jasne izkaze, da so pred insolventnostjo, če se bo negativno poslovanje termo divizije izkazovalo še naprej. Problem so tudi kuponi za izpuste oziroma njihova cena. Vendar mi smo še vedno energetsko neodvisna država, in če v nekaj mesecih izgubimo TEŠ, izgubimo močan energetski steber in bi bili za eno tretjino odvisni od uvoza. Tega si nihče ne želi. Rešitev je kar nekaj, to, da država zgolj da denar, ni sprejemljivo. Rešitev je več, bomo pa morali biti malce bolj fleksibilni," je povedal Vrtovec. Kot eno od možnosti vidi uporabo zemeljskega plina kot prehodnega energenta. "Plin bo očitno v prihodnjih letih prehodni energent. Situacija je torej zapletena, a jo je mogoče razplesti."

Poslovodstvo HSE mora poiskati rešitve

Na vprašanje, ali je na mizi ideja o pomoči TEŠ iz evropskega denarja za okrevanje, minister odgovarja, da mora poslovodstvo HSE poiskati rešitve. Zagotovo pa bo za Šaleško dolino namenjen evropski denar za tako imenovani pravični prehod, namenjen regijam, ki jih bo opuščanje fosilnih goriv najbolj prizadelo. "Nihče ne bo ostal sam v Šaleški dolini. Ta denar je namenjen iz Evrope, tudi za zapiranje premogovništva v Zasavju je bilo v zadnjih 20 letih namenjenega veliko denarja."

Vrtovec je sicer ob obisku HE Brežice podprl gradnjo HE Mokrice, ki jo je ustavila pritožba nevladnih organizacij na sodišču zaradi nespoštovanja evropskih direktiv o varovanju ogroženih vrst rastlin in živali in njihovih življenjskih prostorov. Po njegovih besedah je sedaj na sodišču, da o primeru odloči, komisarko pa je seznanil tudi z načrti za gradnjo drugega bloka nuklearke v Krškem, za kar je ministrstvo že izdalo energetsko dovoljenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta