Lenarčič skoval prvi evropski politični kapital

Uroš Esih Uroš Esih
03.10.2019 18:27

Slovenski kandidat za evropskega komisarja ima v Evropskem parlamentu široko podporo največjih političnih sil, razen skrajnih desničarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudmila Novak 
Robert Balen

Po dopoldanskem ocenjevalnem sestanku koordinatorjev političnih skupin je zaokrožila neuradna informacija, da je kandidat za komisarja za krizno upravljanje Janez Lenarčič dobil pozitivno oceno odbora Evropskega parlamenta za razvoj, ki ga je zaslišal. Uradna ocena bo sicer znana 17. oktobra, a neuradne informacije v tako imenovanem bruseljskem mehurčku hitro pronicajo do novinarjev. Lenarčiča so tako podprle vse politične skupine, razen skrajno desne Identiteta in demokracija, kjer prevladuje stališče, da bi morali biti do humanitarne pomoči upravičeni predvsem državljani EU.
Da pa predsednik parlamentarnega odbora za razvoj Tomas Tobe, ki je zaslišal Lenarčiča, ni imel nobenih posebnih vsebinskih očitkov, je bilo jasno v sredo pozno zvečer, ko je podal krajšo izjavo, v kateri je izpostavil, da je šlo za dobro izmenjavo mnenj. "Če ne bo novic, je to dobra novica," je povedal Tomas Tobe, kar pomeni, da manj ko se govori o predstavitvi in zaslišanju kandidata, bolj je sprejemljiv za večino. "Jasno je bilo razvidno, da je Lenarčič naredil svojo domačo nalogo, kar se je poznalo tudi v njegovem zaslišanju, saj v njem pravzaprav ni bilo spornih trenutkov," pa so ocenili v vplivnem bruseljskem Politicu.
Z današnjim pozitivnim mnenjem za Lenarčiča se bodo verjetno dokončno ustavile špekulacije o morebitni zamenjavi resorja. O možnosti zamenjave resorja, v obtoku so ugibanja o morebitni menjavi za širitveni resor, je Lenarčič po zaslišanju dejal, da je osredotočen na krizno upravljanje, da ga ta resor zanima in mu je všeč. Dodal je, da osebno ne čuti nobene potrebe po menjavanju resorjev in da misli, da je eno zaslišanje kar dovolj. S tem je posredno, predvsem pa diplomatsko odgovoril zunanjemu ministru Miru Cerarju, ki je za mnoge presenetljivo le dan pred zaslišanjem slovenskega kandidata izjavil, da je njegov resor sicer pomemben z vidika Evropske komisije in EU, nima pa politične teže za samo Slovenijo, kot bi jo imel kak drug resor, ter da bi lahko bila morebitna sprememba Lenarčičevega resorja dobrodošla.
Za razliko od Cerarja, ki nikoli ni zanikal komisarskih ambicij in do danes Lenarčiču še ni čestital za zagovor, je to storil predsednik vlade Marjan Šarec. Lenarčiča, ki ga je sam osebno izbral za slovenskega kandidata, je pohvalil za odlično zaslišanje in spomnil na vse "pametne", ki so razpredali o tem, kako Lenarčiču ne bo uspelo.
Evropski parlament bo o celotnem komisarskem paketu Ursule von der Leyen glasoval 23. oktobra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Za potrditev je potrebna večina glasov evropskih poslancev, glasuje pa se s poimenskim izrekanjem. Po potrditvi v Evropskem parlamentu komisijo formalno imenuje Evropski svet s kvalificirano večino.

Ljudmila Novak 
Robert Balen
Milan Brglez 
Andrej Petelinšek
Romana Tomc 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta