Letos po starem, v novo leto z višjimi neto plačami

Jelka Zupanič
18.12.2019 20:23

Ker razen nižje obdavčenega regresa popravkov dohodnine letos nismo dočakali, nam bodo dohodnino odmerili tako kot lani. Že januarja nova dohodninska lestvica in višje olajšave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos so delodajalci izplačali regres 20.260 več delavcem kot lani.
Igor Napast

Letošnje dohodninsko leto se izteka. Večina zavezancev ima plačo in po 18. decembru, ko naj bi jim jo najpozneje izplačali, že ve, kakšne z dohodnino obdavčljive dohodke je imela. Prav vsi pa najbrž še ne. Nekateri se nadejajo, da bodo lahko k letošnjim dohodkom prišteli še božičnico, ki jo bodo prejeli čez kak dan, ali pa morda kak drug dohodek, če bo seveda priletel na transakcijski račun do zadnjega dne tega leta.

Povprečni regres letos višji za 124 evrov

Če dohodki zavezancev še niso v celoti zakoličeni, pa že celo leto vemo, da nam bodo med letošnjim letom plačane akontacije dohodnine prihodnje leto poračunali tako kot v dohodninskem letu 2018. Kljub pričakovanjem davčne reforme letos do nje ni prišlo. Če smo bolj natančni, se je z majem uresničila ena sama vladina napoved: da letos regres do povprečne bruto plače ne bo obdavčen niti z dohodnino niti s prispevki. Zato so imeli višje neto plače tisti posamezniki, katerih delodajalci so letos bolj na široko odprli denarnice ali pa so jih odprli vsaj toliko široko kot lani. Vsa druga pravila dohodninske igre so letos ostala nespremenjena. Dohodninska lestvica je do centa enaka lanski, enako velja za dohodninske olajšave in drugo, kar bo vplivalo na dokončno odmero dohodnine 2019. Ko nam bodo iz finančne uprave marca in maja prihodnje leto pošiljali informativne izračune dohodnine, presenečenj ne bo.

Januarska dohodnina prinaša malo višje neto plače

Že januarja pa nas čaka svež davčni veter. Čutila ga bodo podjetja in posamezniki, ki plačujejo davke na dohodke iz kapitala, saj oboje čaka višja obdavčitev. Če se to pot dotaknemo le dohodnine iz aktivnih dohodkov, naj bi poldrugemu milijonu zavezancev za dohodnino januar prinesel blago davčno olajšanje. Drugačna dohodnina od letošnje, s popravljeno dohodninsko lestvico in višjimi dohodninskimi olajšavami, naj bi dohodninskim zavezancem prinesla nekaj višje neto plače, državi pa nekaj deset milijonov evrov manj dohodnine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta