Letošnji september med tremi najbolj namočenimi od leta 1961, kakšen pa bo oktober? Takšno vreme se obeta ...

A.L.
12.10.2022 09:33

Na Agenciji RS za okolje ugotavljajo, da je bil letošnji september med tremi najbolj namočenimi od leta 1961, hkrati pa je bl tudi nadpovprečno osončen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bila septembrska povprečna temperatura zraka na ravni celotne Slovenije povprečna. Padavin je bilo na ravni Slovenije močno nadpovprečno, število sončnih ur pa podpovprečno, so na svoji Facebook strani zapisali na Agenciji RS za okolje (ARSO). "Odklon temperature zraka od povprečja obdobja 1981–2010 je na državni ravni znašal 0,0 °C, kar uvršča letošnji september približno na sredino po temperaturi od leta 1961. V tem obdobju je daleč najtoplejši september 2011, z odklonom 3,2 °C, naslednji najtoplejši september leta 1987 je bil za pol stopinje hladnejši (odklon 2,7 °C). Najhladnejši je bil v tem obdobju september 1972 z odklonom –3,4 °C, ostali najhladnejši septembri imajo negativni odklon pod 3 °C."

Letošnji september med tremi najbolj namočenimi od leta 1961

Je pa bil letošnji september na ravni celotne države namočen močno nadpovprečno glede na primerjalno obdobje 1981–2010. Na državni ravni je kazalnik višine padavin znašal okrog 207 odstotkov, kar uvršča september 2022 med tri najbolj namočene od leta 1961. Najbolj je bil na ravni države v tem obdobju namočen september 2017 s kazalnikom 227 odstotkov, kazalnik nad 200 odstotki pa je imel še september 2010 (217 odstotkov), pravijo na ARSO.

𝗦𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝗺𝗼𝗰̌𝗻𝗼 𝗻𝗮𝗱𝗽𝗼𝘃𝗽𝗿𝗲𝗰̌𝗻𝗼 𝗻𝗮𝗺𝗼𝗰̌𝗲𝗻, 𝗽𝗼𝗱𝗽𝗼𝘃𝗽𝗿𝗲𝗰̌𝗻𝗼 𝗼𝘀𝗼𝗻𝗰̌𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗽𝗼𝘃𝗽𝗿𝗲𝗰̌𝗻𝗼 𝘁𝗼𝗽𝗲𝗹 Po delnih in še ne povsem...

Objavil/a ARSO vreme dne Petek, 07. oktober 2022

Najmanj namočen v tem obdobju je bil september 1970 s kazalnikom padavin 27 odstotkov, kazalnik padavin pod 40 odstotki pa je imel še september 1985 (39 odstotkov).

Prostorsko je bil letošnji september najbolj namočen na dveh območjih: od Breginjskega kota prek Cerkljansko-Idrijskega hribovja do južnega dela Ljubljanske kotline ter od doline Čabranke do Bele krajine. "Na teh območjih je padlo od 400 do več kot 700 mm padavin, kar je marsikje tudi več kot trikratnik povprečne količine padavin v dolgoletnem obdobju. Največjo višino padavin smo namerili na merilnem mestu Osilnica, 795 mm. V ostalih delih Slovenije je bilo padavin med 100 in 400 mm, manj le v severovzhodnem Prekmurju, kjer je bilo padavin celo podpovprečno," so o zbranih podatkih zapisali na ARSO.

Letošnji september nadpovprečno osončen

Letošnji september je bil na državni ravni tudi podpovprečno osončen. Kazalnik trajanja sončnega obsevanja glede na primerjalno obdobje 1981–2010 je znašal 86,odstotkov, kar uvršča letošnji september med 18 najmanj osončenih po letu 1961.

V topli prvi polovici letošnjega septembra v gorah še ni bilo novega snega, poletno obdobje brez strnjene snežne odeje na Kredarici pa je bilo letos zelo dolgo, od 6. junija do 16. septembra. Nato je ob ohladitvi in obilnih padavinah v drugem delu septembra v najvišjih delih visokogorja zapadlo precej snega. Na Kredarici je snežna odeja zadnje septembrsko jutro dosegla 47 centimetrov, kar je za ta čas v letu zelo veliko, a ni rekordno. Še precej debelejšo snežno odejo smo izmerili na primer 16. septembra 1988, kar 95 centimetrov.

Po mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin je bil letošnji september na ravni države najbolj podoben septembrom 1965, 2014 in 1973, ki so bili na ravni države manj namočeni, ter septembroma 2017 in 2010, ki sta bila na ravni države namočena bolj od letošnjega septembra.

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

Danes bo na Primorskem sončno, ponekod bo pihala šibka burja. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, dopoldne bo ponekod po nižinah še megleno. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20, na Primorskem do 23 °C, napovedujejo na ARSO.

Jutri bo na zahodu Slovenije večinoma sončno, na Primorskem bo dopoldne še pihala šibka burja. Drugod se bo sprva zadrževala nizka oblačnost, ki se bo čez dan delno razkrojila. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, ob morju in v krajih s šibko burjo od 12 do 15, najvišje dnevne od 17 do 20, na Primorskem do 23 °C.

V petek bo delno jasno, v notranjosti bo zjutraj in dopoldne precej megle in nizke oblačnosti. V soboto se bo prehodno oblačnost povečala, popoldne pa se bo jasnilo. Še naprej bo razmeroma toplo.

Nadaljevalo se bo večinoma suho in za sredino oktobra razmeroma toplo vreme. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, več jasnine bo na vzhodu Slovenije. Predvsem na Primorskem lahko pade tudi kakšna kaplja dežja. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje temperature zraka bodo v nedeljo od 18 do 23 °C. Tudi v prvi polovici prihodnjega tedna bo delno jasno, več jasnine bo na vzhodu. Še nekoliko topleje bo. Od srede naprej je vremenska napoved še negotova, a najverjetneje bo ostalo suho.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta