Logar, Tonin in Cigler Kralj na matičnih odborih dobili podporo h kandidaturi za ministre

STA, M.R.
10.03.2020 17:21

Kanadidata za zunanjega ministra Anže Logar in za ministra za delo Janez Cigler Kralj sta prestala zaslišanje pred matičnema odboroma državnega zbora. Na koncu je tudi odbor za obrambo potrdil kandidturo Mateja Tonina za obrambnega ministra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Logar, Matej Tonin in Janez Cigler Kralj
Večer/robert Balen

Kandidat SDS za zunanjega ministra Anže Logar je danes na odboru DZ za zunanjo politiko dobil zadostno podporo k svoji kandidaturi. Podprlo ga je 13 poslancev, 7 pa jih je bilo proti. Tako je danes postal prvi že potrjeni kandidat za ministra iz nabora kandidatov za člane prihodnje vlade, ki jo sestavlja novi mandatar Janez Janša. Na Twitterju se je zahvalil poslancem, ki so mu dali podporo. 
{twitter}https://twitter.com/AnzeLog/status/1237417659710550017{/twitter}
Kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pozneje prav tako dobil zadostno podporo. Bilo je bolj tesno kot pri Logarju, saj je njegovo predstavitev podprlo devet članov odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, proti pa jih je bilo osem.
Po petih urah razprave je odbor za obrambo z 11 glasovi za in šestimi proti prižgal zeleno luč kandidatu za ministra za obrambo Mateju Toninu (NSi).

Pri Logarju poslance zanimla Hrvaška

Že v uvodni predstavitvi svoje kandidature napovedal je vzpostavitev posebnega odposlanca za Hrvaško, napovedal pa je tudi, da je napočil čas za "tiho diplomacijo". S tem je vzpodbudil zanimanje poslancev bodoče opozicije iz LMŠ, SD, SAB in Levice, kaj naj bi bil cilj tovrstne tihe diplomacije in ali bi to lahko pomenilo uvod v to, da bi se Slovenija odrekla arbitražni razsodbi o meji.
Logar jih je skušal pomiriti, da je s "tiho diplomacijo" mislil predvsem to, da vsak korak v odnosih s Hrvaško ne bi potekal na očeh javnosti. Sicer pa bo ena od prioritet bližajočega se slovenskega predsedovanja Svetu EU spoštovanje vladavine prava, ki je po njegovih besedah ključno za ohranjanje evropskih vrednot. In v ta okvir spada tudi spoštovanje odločitev mednarodnih sodišč, je poudaril.

Anže Logar na predstavitvi pred odborom DZ za zunanjo politiko
Robert Balen

Tonin bi vključil varde v varovanje meje

Kandidat za ministra za obrambo Matej Tonin kot tri glavne prioritete svojega ministrovanja vidi učinkovit in odločen odziv na epidemijo novega koronavirusa, ustavitev negativnih kadrovskih trendov v vojski ter zvišanje obrambnega proračuna. "Prihajam kot gasilec gasit požar. Ko bo ta pogašen, se bo lahko začela rekonstrukcija," je dejal v DZ.

Matej Tonin
Robert Balen

Ciglar Kralj pojasnjeval kako bodo financirani "bonbončki"

Janez Cigler Kralj je v več kot peturni predstavitvi kot tri ključne prioritete izpostavil sodobnejši in bolj življenjski sistem socialnih pomoči, vključno s preprečevanjem zlorab, skrb za starejše in okrepitev družinske politike.
Več poslancev je zanimalo, kako bodo v novi vladi financirali napovedane "bonbončke", kot so univerzalni otroški dodatek, brezplačni vrtec za drugega in vse naslednje otroke, vdovske in kmečke pokojnine, dodatne uskladitve pokojnin, novi domovi za ostarele in podobno. Kandidat s številkami ni postregel, dejal je le, da bo zagotovo potreben rebalans proračuna, saj da je samo na ministrstvu za delo okoli 150 milijonov evrov primanjkljaja. Kljub temu bo vztrajal pri izvedbi teh načrtov.
Kje bodo zgradili pet novih domov za starostnike, še ni mogel razkriti, saj bo to odvisno od analize sedanje pokritosti, podatki pa se že zbirajo.

Janez Cigler Kralj
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta