Poslanci, (nekdanji) ministri, profesorji, fakultetni tajnik, direktor Nove24TV ... To so kandidati za ministre vlade Janeza Janše

A.L., STA
10.03.2020 06:26

V tem tednu se bodo kandidati za ministre vlade Janeza Janše predstavili pred pristojnimi parlamentarnimi delovnimi telesi. Bržkone bodo najbolj zanimive predstavitve manj znanih kandidatov, denimo Boštjana Koritnika, Helene Jaklitsch ter Janeza Ciglerja Kralja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predlog ministrske liste, ki jo je oblikovala koalicija strank SDS, SMC, NSi in DeSUS, je novi mandatar Janša v DZ vložil v petek pozno zvečer. Večina imen je že prej zaokrožila v javnosti in gre za znane politične akterje. Kar sedem kandidatov denimo že ima ministrske izkušnje, dva od tega sta aktualna ministra. Še dva sta imela z vlado povezane funkcije (generalna sekretarka vlade in državni sekretar). Med ostalimi je en nekdanji predsednik DZ, še trije pa imajo najmanj poslansko izkušnjo. Tako z izjemo omenjenih treh večjih neznank ni.
Zaslišanja bodo potekala od danes do petka. Prvi dan bosta poleg kandidata za ministra za delo Ciglerja Kralja zaslišana še kandidat za ministra za zunanje zadeve Anže Logar in kandidat za ministra za obrambo Matej Tonin. V prihodnjih dneh bo po štiri do pet zaslišanj na dan. Zadnja bo v petek popoldne zaslišana kandidatka za ministrico za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Jaklitscheva.
Odbori bodo presodili, ali je bila predstavitev kandidata primerna ali ne in predsedniki odborov bodo o tem najpozneje v 48 urah obvestili predsednika DZ in mandatarja Janšo. Ta lahko nato najkasneje v treh dneh zamenja katerega od kandidatov.
O ministrski listi bodo poslanci glasovali v celoti in glede na to, da ima nova koalicija zagotovljenih 47 glasov, bi bila zavrnitev liste vsekakor presenečenje. 

Kdo so ministrski kandidati?

Aleš Hojs (kandidat za ministra za notranje zadeve)
58-letni gradbeni inženir je politično pot začel v stranki SKD, po združitvi SLS in SKD in poznejši ustanovitvi NSi pa jo nadaljeval v slednji. Leta 2011 je na parlamentarnih volitvah kandidiral na listi te stranke, leta 2012 pa prevzel vodenje ministrstva za obrambo v drugi vlade Janeza Janše. Leta 2016 so ga iz NSi izključili, ker naj bi škodil ugledu stranke, na parlamentarnih volitvah 2018 pa je kandidiral na listi SDS. Je predsednik odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in direktor Nove24TV.

Tit Košir
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Igor Napast
Tit Košir
Tit Košir
Robert Balen
Igor Napast
Robert Balen
Robert Balen
Minister za kulturo Vasko Simoniti
Tit Kosir
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta