Logarjeva: Ne pričakujemo, da se bo zgodil čudež. Kdo je predlagal maske na prostem in ali jih morajo imeti tudi cepljeni?

01.04.2021 22:10
Strokovna skupina bo preverila, ali (stari) semafor, torej barvna lestvica ukrepov, zaradi angleške različice virusa še ustreza razmeram, je zvečer na TV Slovenija napovedal minister Poklukar.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mateja Logar je na TV Slovenija pojasnjevala tudi, kako se odločajo za ukrepe.
Anže Malovrh/STA

Namen nove zaostritve ukrepov zaradi epidemije je omejiti hitrost širjenja okužb. Ne pričakujejo, da se bo "zgodil čudež in da bomo znova v zelenem območju", je zvečer na TV Slovenija povedala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar: "S temi 11 dnevi si želimo doseči počasnejšo rast, da bo prišlo do delne zamejitve širjenja in da pocepimo čim večje število ljudi," je pojasnila v oddaji Premagajmo covid-19.

Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bo stroka v prihodnjih dneh pretresala obstoječi sistem ukrepov, to pomeni epidemiološki semafor, upoštevajoč nevarnejšo angleško različico virusa. Strokovna skupina bo preverila, ali (stari) semafor, torej barvna lestvica ukrepov, še ustreza razmeram.

O ostrejših ukrepih pa je rekel, da se v zadnjih dneh številke v zvezi z okužbami povečujejo, in ker so strokovnjaki že pred desetimi dnevi vedeli, kaj se bo zgodilo, so predlagali drastične ukrepe, in to po lanskem pomladnem vzorcu, je pojasnil minister.

"Velikokrat se je treba prilagajati"

Mateja Logar je na TV Slovenija povedala, da je nošnjo mask na prostem stroka predlagala, ni pa tega predlagala strokovna skupina v celoti. Ukrep pa da se je zaostril tudi zaradi opažanja, da se ne spoštuje priporočena razdalja vsaj poldrugega metra: "Na to pa smo pozabili, saj so ljudje v mestnih središčih brez mask tudi, ko je razdalja bistveno manjša." 

Na vprašanje, ali naj maske nosijo tudi cepljeni, je Logarjeva odgovorila: "Zaenkrat velja nošnja mask za vse, tudi v zdravstvenih domovih, tudi tisti, ki so preboleli in so bili cepljeni."

Kako se odloča o ukrepih? Logarjeva je pojasnila, da upoštevajo priporočila velikih svetovnih organizacij, seznanijo se z ukrepi v drugih državah in objavami v svetovni literaturi, raziskavami, ki so bile objavljene. "Velikokrat se je treba prilagajati na podlagi tega, kar vemo, kar mislimo, da vemo, in kar smo prepričani, da vemo," je dejala.

Podpisana pogodba za dodatne odmerke cepiva

Nacionalni koordinator za cepljenje, državni sekretar Jelko Kacin, pa je za nacionalno televizijo povedal, da je za april predvidena "relativno zanesljiva dobava" 347 tisoč odmerkov cepiva. Z veliko negotovostjo sicer gleda na dobavo AstraZenece, saj se podjetje bojuje z zaostanki. Vlada da ves čas išče dodatne možnosti za nabavo cepiv in nocoj je bila podpisana pogodba, ki bo Sloveniji v drugem četrtletju zagotovila dodatnih 42.000 odmerkov cepiva, tako Kacin. Pfizer, je nadaljeval, bo v naslednjih mesecih povečal svoje dobave za 50 odstotkov. "V maju bomo zagotovo pocepili pol milijona ljudi naenkrat," je napovedal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta