Madžari bi se krepili še v turizmu

Damijan Toplak Damijan Toplak
21.01.2022 06:00

Madžarski investitorji so v zadnjih mesecih povečali lastništvo v naftni in bančni dejavnosti, tudi pri zastopstvu prodaje avtomobilov, po Termah Lendava pa naj bi se zanimali še za Savo in njene turistične družbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Z nakupom Save in njene Save Turizem bi kupec prišel tudi do hotelov v Moravskih Toplicah. 

Andrej Cvetnič

V teh dneh je v slovenski javnosti odjeknila informacija, da naj bi mednarodni finančni sklad York prod(aj)al svoj 43,23-odstotni lastniški delež v podjetju Sava madžarskemu skladu Diofa Assets Management. A do potrditve posla (še) ni prišlo, tudi lastniške spremembe še niso vpisane v delniško knjigo. So pa v SDH v včerajšnjem sporočilu za javnost navedli, da se sami o nakupu Yorkovega deleža v Savi trenutno ne dogovarjajo, tudi o prodaji državnega lastništva v Savi, kjer je Kad 28,05- in SDH 18,69-odstotni lastnik, za zdaj ni nič dokončnega. Ker pa je Sava 95,47-odstotna lastnica Sava Turizma s hoteli na Bledu, na Obali (Bernardin, Strunjan, Izola) pa v Moravskih Toplicah, v Radencih in na Ptuju, medtem ko so Terme Lendava že prodali madžarskemu državnemu skladu Comitatus-Energia, bi se s prodajo Save močno povečal lastniški vpliv Madžarov v slovenskem turizmu.

Sava ostaja pomembna naložba

Morebitni lastniški izstop slovenske države iz Save bi pod vprašaj postavil idejo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška o oblikovanju slovenskega turističnega holdinga, s katerim bi Savinim hotelom priključili še (vsaj) portoroške hotele, Terme Olimia in Adrio Ankaran. Prav tako je malo verjetno, da bi država izstopila iz Save tik pred volitvami, a po drugi strani, če bi to že predtem storil sklad York in če bi državni SDH prejel dobro ponudbo od madžarskega sklada Diofa Assets Management, tega ni mogoče povsem izključiti. Zlasti ker je turistična dejavnost v času epidemije koronavirusa zelo na udaru. Toda slovenska javnost nadaljnji krepitvi madžarskega kapitala v Sloveniji ni naklonjena, saj je madžarska OTP banka po združitvi SKB, Abanke in Nove KBM pridobila že slabo tretjino slovenskega bančnega trga. Podobno velja za področje prodaje naftnih derivatov, saj madžarski Mol prevzema še bencinske servise avstrijskega OMV. Madžari so z nakupom Planet TV in Siol.net dejavni tudi v slovenskih medijih, zasebni Auto Wallis pa po nakupu družb A cosmos in Avto Aktiv pri prodaji (luksuznih) avtomobilov.

Do vseh teh špekulacij s prodajo Save, pa tudi večinskega deleža v Telekomu Slovenije, je prišlo, ko je slovenska vlada pred dnevi soglašala z letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb države za leto 2022. Slovenski državni holding (SDH) pa je pripravil tudi del poročila s poslovnimi načrti družb, ki pa javnosti ni dostopen. V njem naj bi bilo predvideno tudi preverjanje možnosti prodaje Telekoma Slovenije in državnega deleža v družbi Sava, omenja časnik Delo. Spomnimo, da Telekom Slovenije velja kot zgolj portfeljska naložba, ki se lahko kadarkoli proda, Sava pa za pomembno naložbo, kjer naj bi slovenski državni lastniki vseeno obdržali vsaj 25 odstotkov lastništva in eno delnico.

Za Savo predvideli več scenarijev

"SDH bo tudi v letu 2022 posebno pozornost namenjal spremljanju poslovanja državnih turističnih družb. Zanje bo letos ključna stabilizacija poslovanja ter učinkovito prilagajanje spremenjenim razmeram v panogi. SDH je lani septembra sklenil dodatek k pogodbi o reprogramu terjatev do družbe Sava, s čimer se je refinanciranje podaljšalo do 30. junija letos, kar ohranja stabilnost poslovne skupine Sava. V prvi polovici lanskega leta je SDH vodil nezavezujoče pogovore o pogojih nakupa za pridobitev izpostavljenosti Yorka v družbi Sava. Ti pogovori so zastali, ker pogojev nakupa medsebojno nismo uskladili, razmere v panogi pa so bile po oceni SDH za sprejem nakupne odločitve zelo negotove. SDH je v Letnem načrtu upravljanja za leto 2022 predvidel več možnih scenarijev in s tem večjo fleksibilnost pri prihodnjem odločanju glede turističnih družb, predvsem pri ključni turistični skupini Sava. Formalni postopek prodaje ali nakupa deleža v Savi pa na strani SDH v tem trenutku ne poteka. SDH tudi ne razpolaga z uradnimi informacijami o prodajnih aktivnostih drugih delničarjev Save in ob tem odločno zanika informacije, da naj bi v SDH razmišljali o prodaji svojega deleža madžarskemu skladu, saj uprava SDH ni bila v stiku ne s predstavniki Yorka in ne madžarskega sklada, ki ga mediji omenjajo kot kupca, niti ne vodimo prodajnih postopkov," pa so se na dogajanje s Savo odzvali pri SDH.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta