Mariborčan Damir Orehovec z OŠ Martina Konšaka za državnega sekretarja

DR, STA
24.03.2020 09:02

Vlada še popolnjuje ekipo na nekaterih ministrstvih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damir Orehovec.
Igor Napast

Na ponedeljkovi seji je tako imenovala državne sekretarje na ministrstvih za izobraževanje, za infrastrukturo in za finance. Za Maribor najbolj zanimiva novica je, da je vlada za državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v ponedeljek imenovala Damirja Orehovca. Orehovec spada v kvoto SMC. Je mestni svetnik v Mariboru, svetnik v programskem svetu RTV Slovenija, najbolj pa je znan kot ravnatelj osnovne šole Martina Konšaka. Po Francu Kanglerju je torej že drugi mariborski mestni svetnik, ki odhaja službovat v Ljubljano.

Orehovec o svetniški funkciji še razmišlja

Kangler je prejšnji teden odstopil kot mestni svetnik, Orehovec o tem še ni sprejel odločitve. Bo pa, ker gre za nezdružljivost položajev, v kratkem podal odstopno izjavo programskemu svetu RTV.
Svoj prehod iz ravnateljskega v funkcionarski položaj je pospremil z besedami, da je povabilo ministrice in strankarske kolegice Simone Kustec Lipicer, sprejel po temeljitem premisleku. "Prepričan sem, da lahko s svojimi izkušnjami, ki segajo tudi na področje srednješolskega izobraževanja, v teh izrednih okoliščinah pomagam pripeljati šolsko leto do konca uspešno in brez večjih posledic. To je prvi in najpomembnejši izziv," je dejal. Vodenje šole je začasno že predal svoji dolgoletni pomočnici, Jasmini Voršič, svet šole pa naj bi že v kratkem imenoval vršilca dolžnosti za največ eno leto.

Novi kadri so še...

Za državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo je vlada imenovala Aleša Miheliča, za državno sekretarko na ministrstvu za finance pa Polono Flerin. Poleg tega je vlada razrešila Petro Brus s položaja generalne direktorice direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na ministrstvu za finance. Na njeno mesto je imenovala vršilko dolžnosti Tino Humar, ki bo dolžnosti prevzela z današnjim dnem.
Ni pa ministrski zbor podal soglasja k imenovanju Nina Maletića za direktorja družbe SODO, so po seji sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Nadzorni svet je sicer Maletića za direktorja predlagal decembra, potem ko se je s položaja po 12 letih poslovil Matjaž Vodušek. Vendar pa direktorja družbe SODO nadzorni svet imenuje ali odpokliče s soglasjem vlade. Ministrstvo za infrastrukturo je po prejemu sklepa pripravilo predlog, da vlada soglasja k imenovanju ne poda, pač pa da poda soglasje k imenovanju vršilca dolžnosti. Je pa soglašala z imenovanjem Stanislava Vojska za vršilca dolžnosti direktorja družbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta