Mariborska livarna: Z zmanjšanjem kapitala nad insolvenčnost

Srečko Klapš Srečko Klapš
10.11.2023 15:27

Skupščina MLM z vnovičnim zmanjšanjem kapitala nad slabih pet milijonov evrov izgube. Pred vrati nov prodajni postopek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodnji teden bo SDH objavil nov prodajni postopek za Mariborsko livarno.
Sašo Bizjak

Na današnji skupščini Mariborske livarne Maribor (MLM) je stoodstotni delničar Slovenski državni holding (SDH) sprejel sklep o poenostavljenem zmanjšanju osnovnega kapitala in MLM obvaroval insolvenčnosti. Tako so osnovni kapital, ki je znašal, 6,2 milijona evrov, zmanjšali za 4,8 milijona na 1,4 milijona evrov, s čimer so pokrili 4,8 milijona evrov izgube, nastale od 1. januarja do 31. avgusta letos. Gre za nadaljevanje programa finančnega prestrukturiranja MLM, ki so ga nedavno potrdili nadzorniki.

Ta predvideva še enoletni moratorij za odplačilo posojil trem upnikom, SDH, SID banki in Gorenjski banki. Medtem ko so v SDH v moratorij že privolili, pa pozitivne odločitve o tem v SID banki in Gorenjski banki naj še ne bi bilo. Omenjeni banki sta sicer med manjšimi upniki MLM.

Premika se tudi glede prodaje Mariborske livarne, ki ima dovolj naročil in zaposluje okoli 350 ljudi, saj naj bi SDH v ponedeljek objavil nov prodajni postopek. V njem naj bi opredelil pogoje za sodelovanje v postopku, med drugim znesek dokapitalizacije in možnosti za najem tovarniških nepremičnin.

Spomnimo, da so se po odstopu nemškega Mutaresa od pogajanj za nakup MLM med interesenti omenjali kitajsko livarsko podjetje Chongqing Yujiang Die Casting in indijski Shree Ved Industries ter dva slovenska investitorja, to naj bi bila Franc Gregorčič iz dolenjske družbe G4 Group in Ivo Boscarol. Pogovore s slovenskimi investitorji je potrdil tudi gospodarski minister Matjaž Han. Po podatkih Erarja so se na ministrstvu za gospodarstvo na temo reševanja MLM v začetku oktobra mudili tudi predstavniki podjetja GKN Driveline iz Zreč in koncerna GKN, ki je med večjimi kupci izdelkov za avtomobilsko industrijo v MLM.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta