Mariborski župan Saša Arsenovič razočaran, a je stečaj MLM pričakoval: "Boli tistih 100 let, vsi spomini"

Barbara Bradač Barbara Bradač
30.08.2024 14:55

Na napoved stečaja Mariborske livarne Maribor se je danes odzval tudi mariborski župan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne država ne lokalna skupnost nista, zaradi zakonskih omejitev, smeli dajati dodatne pomoči, je spomnil župan Saša Arsenovič.  
Andrej Petelinšek

Saša Arsenovič, ki se včeraj na napoved stečaja Mariborske livarne Maribor za Večer ni želel odzvati, je stečaj MLM, kjer bo brez dela 330 ljudi, komentiral danes. 

"Smo zelo razočarani, žalostni, po drugi strani smo pa to tudi pričakovali, saj so vsi kazalniki šli v to smer. Skupaj s sedanjim upravljavcem SDH-jem, poslovodstvom smo skušali najti rešitev. Ne država ne lokalna skupnost nista, zaradi zakonskih omejitev, smeli dajati dodatne pomoči. Prej DUTB, zdaj SDH, poslovodstvo, zaposleni so naredili vse, kar bi lahko. Situacija na trgu, tudi v avtomobilski industriji, ni rožnata, pa tudi dilema, ali MLM bo obstal ali ne, ni bila pozitivna za pogodbene partnerje, ki morajo svoje rizike zmanjševati," meni župan.

(KOMENTAR) (Ne)zdrava jedra

Kot je znano, je poslovodstvo MLM včeraj ugotovilo, da je družba insolventna, zato so predlagali njen stečaj. Pomoči ni bilo ne od lastnika, ne od države, ne od koga tretjega. 100-odstotni lastnik Mariborske livarne je Slovenski državni holding (SDH), ki ga vodi Žiga Debeljak. Ob napovedi stečaja je lastnik omenjal zdrava poslovna jedra. Teh se v izjavi dotika tudi župan: "Še vedno je na tem območju proizvodnja možna. Stečajni upravitelj se bo odločal skladno z njegovimi znanji, pooblastili, ali bo podjetje šlo v stečaj v celoti ali bo skušal en del ohraniti. Temu se bomo tudi prilagajali."

Zaposlenim so julijsko plačo izplačali na obroke, družba pa zamuja tudi s plačilom prispevkov. Kaj bo s 330 zaposlenimi? ​"Govoril sem že s predstavniki MLM-ja, s podjetjem Javni holding Maribor ter na Mestni občini Maribor o tem, kako bi lahko dejansko pomagali tistim, ki bodo - če bodo - ostali brez službe, da bi ta kadrovski potencial tudi izkoristili. Tako bi ponudili priložnost, da zapolnimo delovna mesta, ki so v holdingu. Upam, da bomo te kadre ohranili v Mariboru. To so ljudje, ki so tukaj navajeni delati, ki so v mestu naredili veliko dobrega," si želi Arsenovič. Ob koncu izjave pa še dodaja: "Je pa tu tudi tisti zgodovinski moment, ki je še posebej boleč. Boli tistih 100 let, vsi spomini, marsikdo ima doma še zmeraj Armalovo pipo ali pa Aklimatov radiator - upam, da bomo vsaj dobro skrbeli za te produkte, da bodo ostali z nami."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta