Odzivi na napoved stečaja MLM: Arsenovič še čaka, kaj pravijo Kangler, Frangež in Grgurevič?

Igor Selan Igor Selan
29.08.2024 16:59

Za odziv na napoved stečaja Mariborske Livarne Maribor smo prosili mariborskega župana Saša Arsenoviča, odzvali so se tudi v stranki SDS in za Večer je zadevo komentiral tudi državni sekretar Matevž Frangež.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uprava MLM naj bi jutri vložila predlog za začetek stečaja.
Sašo Bizjak

Mariborski župan Saša Arsenovič se na napoved stečaja Mariborske livarne Maribor (MLM) še ni želel odzvati, zadevo naj bi komentiral, ko bo stečaj vložen tudi uradno. Naj pri tem spomnimo, da se je mariborska občina nedavno že vključila v reševanje podjetja. Ob majskem odstopu predsednika uprave Davorja Šenije, je mestni svet sprejel izjavo, da "zaznavajo dlje časa trajajoč in bistveno premalo učinkovit pristop lastnika SDH do upravljanja MLM ter pomanjkanje usmerjenosti v iskanje strateških rešitev za kritično situacijo, v kateri se je znašla družba".

Ob tem so svetniki predsednika vlade Roberta Goloba in ministra za gospodarstvo Matjaža Hana pozvali, da uporabita vse možnosti pomoči za ohranitev podjetja in s tem ohranitev 350 delovnih mest v Mariboru. Vodstvo SDH je v odgovor občini poslalo nezavezujočo ponudbo za nakup stoodstotnega lastniškega deleža v MLM za en evro, a občina na to ni pristala, saj naj bi pravno prevzem podjetja s strani občine bil unikum. "Da bi občina vstopila v podjetje, ki ga v okviru svojih gospodarskih javnih služb ne potrebuje in je še zadolženo, bi bilo vsekakor nenavadno. Na prvi pogled se sicer sliši lepo, da bi dobili podjetje za en evro, a bi hkrati dobili tudi za 20 milijonov evrov obveznosti in prevzeli dejavnost, s katero se občina do zdaj ni ukvarjala," je takrat povedal župan Arsenovič.

Franc Kangler
Andrej Petelinšek

So se pa na napoved stečaja odzvali v največji opozicijski stranki SDS in odgovornost zanj pripisali vladi Roberta Goloba. "Na problem je bila pravočasno opozorjena tako vlada, kot posredni lastnik, kot tudi SDH kot neposredni lastnik. Pa so oboji imeli do Maribora mačehovski odnos. Sliši pa se, da so zadaj veliki interesi za zemljišča, na katerih stojin MLM in to tako na državnem, kot lokalnem nivoju," je povedal nekdanji župan Franc Kangler. V mariborskem Gibanju Svoboda se na naše prošnje za komentar niso odzvali. 

Matevž Frangež je državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo.
Robert Balen

Na napoved stečaja se je z obžalovanjem odzval tudi državni sekretar v ministrstvu za gospodarstvo, Mariborčan Matevž Frangež. Kot je pojasnil, je bila MLM deležna obsežnih državnih pomoči, kar je tudi razlog, da država ni mogla zagotoviti dodatnih virov: "Evropska komisija se je namreč v odgovoru na našo prošnjo dvakrat opredelila, da pomoč ni dopustna prej, kot v roku 10 let od prejema zadnje pomoči." Kljub temu, tako Frangež, vrata ministrstva za podporo pametnim rešitvam ostajajo odprta: "S stečajem nastopijo nova pravila in stečajni upravitelj kot nov gospodar postopka. V okolju se že pojavljajo ideje o prevzemu zdravih jeder družbe, da se ohrani vsaj del delovnih mest."

Kot je zapisala poslanka Lena Grgurevič iz Gibanja Svoboda, je SDH naredil popolnoma vse, kar je bilo možno v okviru zakona in da je družba vse možne oblike pomoči že prejela. "Kot Mariborčanki mi je mukotrpno spremljati propad nekoč izjemnega mariborskega podjetja, enega od mnogih. Še huje pa je, da so ob tem najglasnejši tisti, ki so v politiki že od osamosvojitve in so zaradi načina funkcioniranja prav oni soodgovorni, da so v bistvu vsa izjemna slovenska podjetja ali uničena ali razprodana," je dodala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta