Reševanje mariborske tovarne: Na mizi nekaj možnih scenarijev za MLM

Srečko Klapš Srečko Klapš
17.06.2024 19:14
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šestega junija letos je Mariborska livarna označila sto let obstoja v Melju ob Dravi. 
Sašo Bizjak

V ponedeljek dopoldne so se na temo reševanja zaostrene likvidnostne situacije Mariborske livarne Maribor (MLM) sestali predstavniki Mestne občine Maribor (MOM) in Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki so se tako odzvali na poslano ponudbo mariborske občine. V delegaciji SDH sta bila izvršni direktor Matej Pirc in Urška Podvratnik, ki je zadolžena za upravljanje naložbe v MLM. 

Arsenovič: S SDH se bomo v kratkem ponovno sestali

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, je povedal, da ga veseli, da so se po oddaji ponudbe s predstavniki SDH tudi operativno sestali in izmenjali stališča, ki bi lahko vodila do iskanja najbolj primerne rešitve za negotovi položaj Mariborske livarne in njenih 350 zaposlenih: "Razdolževanje podjetja skozi prodajo nepremičnin je ena od teh, saj bi se lahko morebitni partner, ki bi razvijal poslovanje MLM, ukvarjal z vsebino livarskega posla. S predstavniki SDH se bomo na to temo v kratkem ponovno sestali." Kot je znano, MOM ne more kapitalsko vstopati v lastniško strukturo gospodarskih družb, ki ne opravljajo javne gospodarske službe, prav tako ne more MLM finančno pomagati, saj bi se to, enako kot v primeru SDH, štelo za nedovoljeno državno pomoč. Je pa mariborska občina, kot je dejal Arsenovič, proaktivna tudi pri iskanju morebitnega partnerja, ki bi nadaljeval poslovanje po morebitni razdolžitvi MLM. Ker župan Arsenovič, kot je dejal, spoštuje dogovor s SDH, da pogovorov in aktivnosti glede iskanja rešitev za nadaljnji obstoj in poslovanje MLM, za zdaj ne delijo z javnostjo, vsebine ponudbe in podrobnosti pogovorov ni komentiral, je pa dejal, da je nekaj opcij na mizi.

Saša Arsenovič, župan MOM: "Razdolževanje podjetja skozi prodajo nepremičnin je ena od rešitev, saj bi se lahko morebitni partner, ki bi razvijal poslovanje MLM, ukvarjal z vsebino livarskega posla." 
Andrej Petelinšek

Spomnimo, da je SDH po tem, ko so mestni svetniki MOM izrazili zaskrbljenost in interes za reševanje MLM, poslala ponudbo, v kateri bi mariborski občini prodali MLM za en evro, odobrili pet milijonov evrov dolgoročnega posojila in ob morebitni stabilizaciji poslovanja še reprogramirali okoli 14 milijonov evrov terjatev.  

Po pisanju Dnevnika pa naj bi mariborska občina državnemu upravljavcu premoženja predlagala, da več kot pet hektarjev zemljišč v Melju odkupi v zamenjavo za terjatve do podjetja MLM. Te cenijo na 10,9 milijona evrov, nato pa naj bi zemljišča mariborska občina ali z njo povezana pravna oseba odkupila od SDH. Časnik še navaja, da naj bi investitor, ki ga, kot rečeno, pomaga iskati tudi MOM, nato kupil MLM za en evro in prevzel še okoli tri milijone evrov finančnih obveznosti SDH z večletno odplačilno dobo. Za svoje poslovanje bi morala MLM te nepremičnine najeti, a glede na to, da potrebuje tudi dodatni kapital za uravnavanje likvidnosti, gotovo za najemnino ne bi mogla plačevati okoli milijon evrov, kolikor je SDH doslej ponujal morebitnim strateškim vlagateljem, če bi proizvodnjo MLM želeli najemati.

Delavcem MLM plače že včeraj

Spomnimo še, da se je MLM, ki jo od 7. junija vodi Samo Iršič, dva dni pred iztekom roka za poplačilo okoli 700.000 evrov zapadlih obveznosti z moratorijem, na katerega so pristali trije upniki, SDH, Gorenjska banka in SID banka, izognila insolventnosti. Glede na to, da velja moratorij za tri mesece, do 30. septembra, so pridobili tudi nekaj časa, da konsolidirajo svoje poslovanje in podaljšajo dogovor z največjim naročnikom, ki poteče konec junija. Ker si ta želi zagotoviti redne dobave, naj bi dogovor, ki bi omogočal MLM pozitivni denarni tok, pogojeval tudi primerno finančno kondicijo MLM. 

Medtem v SDH, kjer srečanja na mariborski občini niso komentirali, nadaljujejo prodajni postopek, na katerega se je odzvalo indijsko podjetje iz avtomobilske industrije. V MLM so zanj pripravili podatkovno sobo in dokumentacijo za skrbni pregled. Predvidoma julija pa naj bi MLM obiskal Tejas Gupta, izvršni direktor in solastnik te indijske avtomobilske skupine. 

Še to, MLM je zaposlenim nakazala majske plače že danes, četudi je rok za izplačilo plač do 18. v mesecu. Nekaj negotovosti pa je še okoli izplačila regresa, ki bi ga morali zaposleni prejeti najkasneje 30. junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta