(ODZIV) Župan Saša Arsenovič: Nakup Mariborske livarne Maribor za en evro se sliši lepo, toda ...

Igor Selan Igor Selan
11.06.2024 12:05

Mariborska občina se je minuli petek odzvala na ponudbo Slovenskega državnega holdinga za nakup Mariborske livarne Maribor. Kaj je o tem povedal župan Saša Arsenovič?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za zdaj ne kaže, da bi bila mariborska občina livarno pripravljena prevzeti v svoje roke.
Andrej Petelinšek

Mariborska občina se je minuli petek odzvala na ponudbo Slovenskega državnega holdinga (SDH) za nakup Mariborske livarne Maribor (MLM), v kateri je zaposlenih 350 ljudi. Spomnimo, da je SDH občini poslal nezavezujočo ponudbo, v kateri bi ji prodal stoodstotni lastniški delež Mariborske livarne Maribor za en evro. Ob tem bi ji odobril tudi dolgoročno posojilo do pet milijonov evrov pod tržnimi pogoji, s čimer bi, kot so navedli, novi lastnik dobil likvidna sredstva za podporo nadaljnjemu delovanju MLM, pripravljeni pa so bili sprejeti tudi nekajletni moratorij na odplačilo glavnice in obresti, v primeru zagotavljanja stabilnosti poslovanja s strani občine pa tudi na dolgoročni reprogram vseh obstoječih terjatev.

(VIDEO) SDH s ponudbo mariborski občini za skupno reševanje MLM. Bi občina prevzela Livarno za en evro?

"Veseli me angažma tako predsednika vlade, ministrstva za gospodarstvo kot tudi direktorja SDH, ki so lokalno okolje končno le vključili v reševanje problema in iskanje rešitve. SDH smo posredovali model, ki bi morda lahko pomagal pri ohranitvi delovnih mest v Mariboru, žal pa bom lahko o tem več povedal šele po sestanku z lastnikom. Ta bo predvidoma še ta teden," je občinsko ponudbo komentiral župan Saša Arsenovič.

Mariborska livarna Maribor
Sašo Bizjak

Za zdaj ne kaže, da bi bila občina livarno pripravljena prevzeti v svoje roke: "Pravno bi prevzem podjetja s strani občine vsekakor bil nek unikum, da bi občina vstopila v podjetje, ki ga v okviru svojih gospodarskih javnih služb ne potrebuje in je še zadolženo, to bi bilo vsekakor nenavadno. Na prvi pogled se sicer sliši lepo, da bi dobili podjetje za en evro, a bi hkrati dobili tudi za 20 milijonov evrov obveznosti in prevzeli dejavnost, s katero se občina do zdaj ni ukvarjala," je še povedal Arsenovič.

Franc Dover ne bo več direktor Snage Maribor: Nadzorni svet izbral člana Gibanja Svoboda

Kot pišejo Finance, po neuradnih podatkih ponudba občine za SDH naj ne bi bila sprejemljiva, saj naj bi občina želela predvsem, da državni lastnik in tudi največji upnik še podaljša posojila, kar pa naj dolgoročno MLM ne bi rešilo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta