Marjan Šarec: "Poštene volitve v Venezueli bi bile razbremenitev"

Aleš Kocjan
13.02.2019 18:43

Premier Marjan Šarec je ta teden že dal intervju za Večerovo prilogo V soboto. Ena od tem, o kateri bo ministrski zbor odločal že danes, je tudi Venezuela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Šarec v pogovoru za Večer
Robert Balen

Vlada bo na današnji seji, kot nam je v daljšem pogovoru, ki ga bomo objavili v sobotni izdaji Večera, pojasnil premier Marjan Šarec, naposled razpravljala o razmerah v Venezueli in o predlogu zunanjega ministra Mira Cerarja, da Slovenija prizna predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika države. Cerar je v svojem predlogu, ki ga je naslovil na vlado že prejšnji teden, odrekel legitimnost in legalnost aktualnemu predsedniku Nicolásu Maduru, razmere v Venezueli pa je opisal kot zelo dramatične, saj da tam vlada ekonomska, socialna in humanitarna kriza, ljudem pa naj bi bile kršene človekove pravice.
S tem je dobila venezuelska zgodba v slovenski politiki močan pospešek, naposled je Šarec zaustavil razpravo o Venezueli in jo prestavil na eno od prihodnjih sej. Med drugim zato, ker je bil zunanji minister odsoten, ostro pa se je na Cerarjev predlog odzvala zunajvladna partnerica Levica, vroče naj bi bilo tudi na srečanju predsednikov koalicije tik pred sejo vlade. "Ne morem pomagat, če mediji vsako stvar pograbite. To seveda ni prvovrstno politično vprašanje, če ministra, ki imel pripravljen predlog, sploh ni bilo na vladi in če je manjkalo še pet ministrov," je odvrnil premier Šarec na naše vprašanje, koliko sta Venezuela in tamkajšnje vodstvo tudi prvovrstno notranjepolitično vprašanje. "Zato (zaradi Cerarjeve odsotnosti, op. a.) se mi ni zdelo primerno o takšnem precedenčnem vprašanju razpravljati. Tehnično gledano gre pri vprašanju Venezuele za pripoznanje nekoga, da bi bil lahko sposoben izpeljati nove volitve. Moje mnenje je, da so volitve tam potrebne. Menim, da je Venezuela res v slabem stanju, zato bi poštene volitve lahko pomenile razbremenitev," se je med intervjujem za prilogo V soboto Šarec s svojim stališčem približal Cerarjevemu predlogu, a hkrati zavrnil, da gre pri tem za približevanje slovenske zunanje politike ameriškim interesom.
V pogovoru je premier Šarec med drugim spregovoril še o spornih izjavah predsednika Evropskega parlamenta v Bazovici,o javnih financah, posledicah dviga minimalne plače in plač v javnem sektorju, o razmerah v zdravstvu in o pričakovanjih do zdravstvenega ministra pa tudi o potrebah Maribora in kako bi mu lahko država pomagala pri nekaterih razvojnih projektih. Cerar se je dotaknil tudi znotrajkoalicijskih odnosov, vodenja manjšinske vlade in še nekaterih trenutno vročih vprašanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta