Marjan Šarec proti morebitni koaliciji voljnih

Uroš Esih Uroš Esih
27.01.2020 20:21

Vse poti do predčasnih volitev ali alternativne večine, ki bi jo de facto v vsakem primeru obvladoval Janez Janša s svojo SDS, vodijo preko Počivalškove SMC.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša je potegnil prvo potezo. 
Robert Balen

Današnji odstop predsednika vlade Marjana Šarca je bil predvsem za koalicijske partnerje kot strela z jasnega, saj jih je ujel nepripravljene. Če kaj, so prej pričakovali odstop finančnega ministra Andreja Bertonclja, ki je nezadovoljstvo izrazil prejšnji teden, ko je podal opozorila glede ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. A ko je zjutraj odstopil Bertoncelj, ključni mož Šarčeve ministrske posadke, je bilo po ocenah iz koalicijskih vrst igre konec, predsedniku vlade pa ni ostalo drugega, kot da potegne potezo z odstopom. Šarec je v svojem odstopnem nagovoru novinarjem pozval k predčasnim volitvam. Večina parlamentarnih strank podpira predčasne volitve kot najbolj smotrne v dani politični situaciji, a pot do njih ni samoumevna.

Rešilna formula

Še vedno so namreč v igri scenariji, po katerih bi lahko prišlo do oblikovanja alternativne večine znotraj aktualnega mandata. In da je alternativna večina mimo LMŠ možna, se dobro zaveda tudi Šarec. Pot do alternativne večine pelje namreč nujno mimo stranke SMC, ki jo vodi pragmatični in z ideologijo neobremenjeni gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Realna politična moč SMC je namreč kar deset poslanskih mandatov, ki jih potrebuje vsak potencialni novi mandatar v okviru obstoječih razmerij sil v državnem zboru. Predčasne volitve SMC nikakor ne ustrezajo, saj ji nobena od javnomnenjskih anket trenutno ne pripisuje velikih možnosti za preboj štiriodstotnega parlamentarnega praga.

Ohlajanje alternativnega "mandatarja" Tonina

Šarec se dobro zaveda, da bo takoj po njegovem odstopu "začela delovati parlamentarna kuhinja in se bo začela oblikovati nova vlada". Počivalšek je vzel Šarčevo ponudbo na znanje, ni pa ga zadovoljila, zato si je pustil odprta vrata za pogovore s SDS Janeza Janše in drugimi strankami, predvsem SAB Alenke Bratušek in SNS "parlamentarnega trgovca" Zmaga Jelinčiča, ki si ne morejo privoščiti odhoda na predčasne volitve, saj bi to pomenilo njihov najverjetnejši konec parlamentarnega statusa. "V tem trenutku ne vidim potrebe, da bi zaradi odstopa vlade nujno morali imeti nove volitve," je bil jasen Počivalšek, saj da je bilo volitev v zadnjem obdobju preveč. Po njegovem imamo stabilno situacijo, zato je SMC odprt za pogovore v vseh smereh.
V začetku leta je teren za vodenje alternativne koalicije že testiral predsednik Nove Slovenije Matej Tonin, seveda s tihim soglasjem Janeza Janše. Na vprašanje, ali bo Počivalšek sodeloval v pogovorih o oblikovanju nove vlade, bodisi pod Toninovim ali Janševim vodstvom - današnji precej kaotični dan pa je kot možno mandatarsko ime naplavil tudi njegovo -, je Počivalšek odgovoril, da ga zanima sodelovanje in vse tisto, kar je dobro za državo: "Ne mislimo iti ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej."

Večer

Kdo vse je na trgu

Nedaleč od te formacije je tudi Zmago Jelinčič, čigar oskubljena SNS šteje tri poslanske glasove. Jelinčič je že napovedal pogovore o drugi vladi, o tem, kdo bi jo vodil, pa je po njegovem še prezgodaj govoriti, saj naj bi bilo kandidatov kar nekaj. Ko je govora o alternativni koaliciji, je tudi v upokojenski stranki Desus, ki mora po besedah nove predsednice Aleksandre Pivec razmišljati neideološko, ko gre za izboljševanja položaja upokojencev, slišati razmislek, da si Desus ne more privoščiti, da bi obstal v opoziciji. Sploh če bi v takšno koalicijo stopila konkurenčna SAB.
Janša, ki sicer meni, da so predčasne volitve daleč najbolj verjetna možnost, obstaja pa tudi možnost oblikovanja druge vlade, je že ponudil nekakšen testni program alternativne koalicije, ki bi vključeval sprejem "nekaj nujno potrebnih zakonov, ki jih Slovenija čaka že leta ali pa desetletja". Gre za zakon o pokojninsko-demografskem skladu, zakon o skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu in zakon o javnih naročilih v zdravstvu, ki so lahko vsebinsko vezivo med člani alternativne koalicije voljnih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta