Ob odstopu predsednika vlade: Zdaj so na potezi drugi

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
27.01.2020 20:15

Po odstopu s funkcije premier Marjan Šarec o manjšinski vladi, s katero ni (več) mogoče uresničevati želja ljudi. Kot optimalno rešitev vidi predčasne volitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Jasno je z odstopom v jutranjih urah finančni minister Andrej Bertoncelj naznanil že precej razgreto politično ozračje, ki se bo pričakovano stopnjevalo še v prihodnjih dneh, vse do sredine obravnave in glasovanja o predlogu, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje in razdvaja razglašeno koalicijo. A odpoved ministra, ki že v preteklosti ni skrival teženj po odhodu, današnjo potezo pa uradno in skopo utemeljil s strokovnimi razlogi, ni bila kaplja čez rob in spodbuda za nadaljnji razvoj dogodkov. Tako je zagotovil premier Marjan Šarec, ki je le nekaj trenutkov za tem, ko je ostal brez še enega v vrsti ministrov, tudi sam naznanil sestop s funkcije in po 16 mesecih na čelu manjšinske vlade postal predsednik vlade v odhajanju.

Šabedrova "bianco menica"

Ugibanja, ali sta si zaporedno napovedana odstopa v razmaku le nekaj minut sledila z razlogom, je Šarec zavrnil, pojasnil pa, da sta se z Bertoncljem sicer že pogovarjala, "da tako verjetno ne bo šlo več", Bertoncelj je zato ob najavljeni izjavi predsednika vlade gotovo že predvideval, "za kaj gre". Neizbežna so bila v teh dneh nesoglasja na relaciji ministrov iz kvot LMŠ, Bertoncelj in Aleš Šabeder, minister za zdravje, se nista strinjala glede finančne varovalke iz proračuna v trenutkih pred tretjo obravnavo novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Glede namere ukiniti dopolnilno zavarovanje in uvesti obvezni pavšalni zdravstveni prispevek se je konec preteklega tedna oglasil Bertoncelj, pri čemer je skupaj z državnimi sekretarji opozoril na nesprejemljivosti dopolnila LMŠ, kjer predlagajo zagotovitev neomejenega kritja iz državnega proračuna v primeru primanjkljaja, finančno ministrstvo pa temu ugovarja.

Kdaj si je obetal hvalo, pa je ni dobil

Kot rezultat tehtnega in racionalnega premisleka je na drugi strani Šarec komentiral svojo odločitev. Srečanje z mediji, ki ga je tokrat, za razliko od običajnih zapisov na družbenih omrežjih, izvedel v živo - pri tem ni pozabil izpostaviti očitkov, ki jih je bil deležen za tovrstno prakso sporočanja svojih stališč -, je pričel z nizanjem dosežkov te vlade. Da jih je na mizi čakalo kar nekaj problemov, je povedal, izpostavil je pogajanja s sindikati, nadalje pa poudaril davčno optimizacijo in sprejeto razbremenitev regresa. Dosežke je primerjal s preteklimi, večinskimi vladami, zlasti zato, ker so (bili) v tem mandatu uspešni tudi pri razdolževanju države. "Vlada je prekrmarila mnoge čeri in moram reči, da zelo uspešno. Tudi stanje na terenu mi to pove," je ocenil in še dodal, da hkrati ljudje na terenu kličejo po več, z zahtevami se tudi strinja, a se je to v tej konstelaciji izkazalo za nedosegljivo. Marjan Šarec je nanizal več prelomnih trenutkov, ko je bil premislek o nadaljevanju vodenja vlade neizogiben: od nemalo težav ob sprejetju proračuna do potrjevanja najnovejše članice vlade, kohezijske ministrice Angelike Mlinar, pri čemer bi si po njegovih besedah namesto predloga za odstop želel zahvale za trud.

LMŠ bo samo opazovala

Pričakoval je težavno upravljanje z manjšinsko vlado, a kot je dejal premier v odhajanju - z odstopno izjavo je seznanil predsednika DZ Dejana Židana, po besedah slednjega pa naj bi se DZ s tem seznanil jutri -, je kljub ambicijam po nadaljnjem delu vsaka rutinska zadeva terjala "toliko naporov, da to ni bilo več človeško. Tako se pač enostavno ne da delati."
Tako kot optimalno rešitev za vlado, ki je imela po njegovih besedah največ težav s tem, "da je vsak hotel iskati svoj prostor pod soncem", ni pa strašila ljudi in jim je dajala optimizem – na to je med drugim najbolj ponosen - v tem trenutku prepoznava predčasne volitve. "Zdaj so na potezi drugi," je naznanil Šarec, ki je že vnaprej napovedal, da je sodelovanje v obliki sklenitve sporazuma, ne pa tudi (še) združevanja strank, ponudil SMC-jevemu Zdravku Počivalšku. O potencialnem sestavljanju nove koalicije v okviru tega mandata pa je o vlogi LMŠ povedal še, da bodo "zadeve samo opazovali".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta