"Matematika je relativno jasna, plus sedem glasov potrebujemo, lahko jih dobimo še več"

Žana Vertačnik
23.11.2020 19:20
Predsedniki LMŠ, SD, Levice in SAB z mandatarskim kandidatom Jožetom P. Damijanom pravijo, da bo treba, če 46 glasov ne bodo zbrali, odgovornost iskati drugje. Je lahko mandatarski kandidat KUL in dela sedanje Janševe koalicije Karl Erjavec?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mandatarski kandidat Jože P. Damijan pravi, da imajo podporo poslancev, vendar bodo morali ti o konstruktivni nezaupnici tudi ustrezno glasovati. 
Robert Balen

"Matematika je relativno jasna, plus sedem glasov potrebujemo, lahko jih dobimo še več. Seveda pa v tem času ne bomo vnaprej razkrivali, kje jih bomo dobili. Ključno je, da smo se med seboj uskladili in povabili druge stranke, da se nam pridružijo," je v okviru digitalne medijske konference Kul bo povedal pobudnik Koalicije ustavnega loka (KUL) Jože P. Damijan. Zavrnil je navedbe, da bi že imeli zagotovljenih 46 poslanskih glasov, kot je nedavno povedal za tednik Mladina. V primeru, da jim projekt konstruktivne nezaupnice, s katero bi radi zamenjali vlado Janeza Janše, ne bi uspel, je povedal Damijan, za to ne bi mogli kriviti njih, pač pa bi bili za to odgovorni tisti, ki se projektu niso pridružili. V tem primeru bi pač morali počakati na volitve 2022, je povedal.

So si pa bili vodje LMŠ, SD, SAB in Levice z Damijanom na današnjem pogovoru, kjer so predstavili dele svojega programa in poglede na epidemiološko situacijo, edini, da bo zanje ključen bližnji kongres Desusa. "Kongres Desusa je tisti nujni dogodek, ki se mora zgoditi, da se sploh lahko nadaljuje ta proces pridobivanja glasov, kajti šele po tem bomo lahko formalno začeli oblikovati koalicijo in to, da se nam pridružijo tudi drugi poslanci zunaj Desusa," je povedal opozicijski mandatarski kandidat in prst uperil v poslance SMC, ki jih bodo za uspeh nujno potrebovali.

Na navedbe, da je v igri za mandatarja tudi najverjetnejši povratnik na čelo Desusa Karl Erjavec, so vodje levosredinskih opozicijskih strank odvrnili, da te ponudbe zdaj na mizi ni. Kot je slišati neuradno, bi takšen scenarij sicer prišel v poštev šele, če Damijanu glasov ne bi uspelo zbrati. Je pa danes ta dejal, da bi po najboljšem scenariju konstruktivno nezaupnico lahko vložili do božiča. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta