Materino pokojnino dvigoval šest let po njeni smrti. Ker je to očitno kaznivo dejanje, bo Zpiz vložil tožbo

Tanja Fajnik Milakovič
11.12.2020 06:00
S sodnimi postopki bo Zpiz izterjal vračilo preveč izplačanih pokojnin za celotno obdobje neupravičenega izplačevanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zpiz takoj po prejemu uradne informacije o smrti prejemnika pokojnine, ki ga dobi iz Centralnega registra prebivalstva RS, ustavi izplačevanje priznanih prejemkov in uredi odjavo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. 
Andrej Petelinšek

Slovensko javnost je pred tedni pretresla srhljiva zgodba o 67-letniku iz Ljubljane, ki je kar šest let po mamini smrti še dvigoval njeno pokojnino, ostalim sorodnikom pa prikrival, da je umrla. Njeno truplo je policija našla konec novembra v v njenem stanovanju. Ob tem so se mnogi spraševali, kako je mogoče, da je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) pokojni še vsa ta leta nakazoval pokojnino in nihče ni nič preverjal?

 

Ravnajo po podatkih iz centralnega registra prebivalstva

Omenjena zgodba je seveda povsem neobičajna, in kot pravijo v Zpizu, prva takšna pri nas. Niso pa sicer tako redke. V tujih medijih je občasno mogoče zaslediti podobne zgodbe o tem, kako so sorodniki, sinovi ali hčere, še dolga leta živeli s svojimi pokojnimi starši. Leta 2017 so med preiskavo domnevne goljufije 55-letne Francozinje detektivi našli posmrtne ostanke njene mame, s katerimi naj bi bila živela vsaj kakšnih deset let, poleg tega jih je ob selitvi vzela s seboj. Da je mama umrla, menda naravne smrti, ni povedala nikomur, ves čas pa je dvigovala njeno pokojnino. Pred skoraj desetimi leti pa je čez lužo v javnosti odjeknila še bolj bizarna zgodba - 59-letna Američanka je namreč, oblečena v mamina oblačila ter zamaskirana s sivo lasuljo in posebnimi ličili, s katerimi naj bi bila videti starejša, vsak mesec, in to kar štiri leta, na banki dvigovala pokojnino svoje pokojne mame. Dokler je niso po naključju odkrili policisti in je aretirali, ji je uspelo dvigniti skupno kar 145.000 dolarjev. Avstrijska policija pa je pred kratkim odkrila 62-letnega Slovenca, ki je pokojnino mrtve mame dvigoval šest let. Situacija tam je bila drugačna, saj je gospa umrla v Sloveniji, kjer je živela in kjer so jo tudi pokopali, v Avstriji pa je imela stalno prebivališče, zaradi česar mu je goljufija tako dolgo uspevala. Moški je pri severnih sosedih denar mesečno dvigoval pri bankomatu. "Pri vnovičnem poskusu dviga gotovine je bil 62-letnik zaloten v kraju Strass v okraju Lipnica," so o primeru takrat poročali avstrijski policisti, ki so postopek sprožili zaradi kazenske ovadbe štajerskega zavoda za pokojninsko zavarovanje.

Pa poglejmo, kdaj in na podlagi katerih podatkov Zpiz ustavi izplačevanje pokojnine. Zavod takoj po prejemu uradne informacije o smrti prejemnika pokojnine, ki ga dobi iz Centralnega registra prebivalstva RS, s katerim so povezani, ustavi izplačevanje priznanih prejemkov in uredi odjavo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Seveda se v tem primeru to ni zgodilo, ker pokojne niso pokopali in v registru tudi ni bilo podatka, da je umrla. Sicer pa Zpiz ne preverja drugače, če prejemnik pokojnine še živi ali ne.

 

Če živite v tujini, potrdilo o živetju

Razen če ne živi v tujini. Pred časom smo v našem časniku pisali o drugačni zgodbi. O slovenski upokojenki, ki je imela od leta 2012 stalni naslov v Italiji, kjer je imela hišo in je v njej živela zadnja leta, pokojnino pa je dobivala iz Slovenije. Že pol leta pred smrtjo je prenehala dobivati pokojnino, čeprav je imela v Sloveniji prijavljeno začasno bivališče, bančni račun in registriran avto. To so ugotovili šele njeni dediči, daljni sorodniki, ki prej z njo niso imeli stika. Tudi takrat so se spraševali, kako se je to lahko zgodilo? Ko so začeli poizvedovati na Zpizu, so ugotovili, da je bila njihova sorodnica v pokoju že več let, a ji je zadnje mesece pred smrtjo zavod prenehal nakazovati pokojnino na bančni račun, ker jim ni poslala potrdila o živetju.

Vsi upokojenci, ki živijo v tujini in za katere podatkov o živetju Zpiz ne more pridobiti z elektronsko izmenjavo od nosilcev pokojninskega in invalidskega zavarovanja v tujini, enkrat letno na naslov bivališča (stalni ali začasni) pošljejo obrazec Potrdilo o živetju, ki ga morajo prejemniki izpolniti, ustrezno overiti in originalno vrniti. Če potrjenega obrazca ne prejmejo pravočasno, morajo začasno ustaviti izplačevanje pokojnine. Tako namreč določa pokojninski zakon. Po prejemu ustrezno izpolnjenega in overjenega obrazca pa nakazilo pokojnine ponovno aktivirajo in nakažejo tudi vse zapadle neizplačane zneske za nazaj. Ob tem dodajmo, da za izplačilo prejemkov ni pogoj, da ima uživalec prijavljeno stalno bivališče v Sloveniji, ampak ima vsak, ki ima prijavljeno prebivališče v tujini, zakonsko obvezo enkrat letno posredovati potrdilo o živetju. Če pa imajo s tujim nosilcem pokojninskega in invalidskega zavarovanja vzpostavljeno mesečno elektronsko izmenjavo podatkov o smrti na podlagi že podpisanega dvostranskega dogovora, uživalcu ni treba posredovati omenjenega obrazca, o čemer ga tudi obvestijo. Po podatkih Zpiza je trenutno takih upokojencev nekaj več kot 26.000 ali okoli 30 odstotkov vseh, ki živijo v tujini. Za preostalih nekaj več kot 64.100 upokojencev, torej več kot 70 odstotkov, ki prav tako živijo v tujini, pa podatke preverjajo že elektronsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta