Matjaž Leskovar: "To je najbolj grozen scenarij. Upam, da se ne bo zgodil"

Različne in tudi nasprotujoče si napovedi nadaljnjega širjenja novega koronavirusa po Sloveniji so v zadnjih dneh vznemirile javnost pa tudi strokovnjake. Kdo ima prav in kdo se moti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob širjenju epidemije lahko postelj na intenzivni terapiji hitro zmanjka.
Sašo Bizjak

Predvsem so odmevale napovedi dr. Andreja Trampuža, vodje infekcijskega oddelka v berlinski bolnišnici Charité, ki je napovedal, da bomo v Sloveniji kmalu potrebovali več sto postelj za intenzivno terapijo. Po njegovih izračunih bo v Sloveniji čez 14 dni 14.500 okuženih, kar bi pri preprostem izračunu, da jih intenzivno terapijo potrebuje deset odstotkov, v Sloveniji čez dva tedna imeli 1450 ljudi na intenzivni terapiji. Pri tem Trampuž dodaja, da vsak pacient na intenzivni negi ne potrebuje respiratorja za pomoč pri dihanju.

Projekcija širjenja okužbe v Sloveniji - infografika  

Cilj projekcije: Da se pripravimo

"V Nemčiji je ta rast 23-odstotna, zato sem za Slovenijo vzel celo bolj optimistično varianto," pravi Trampuž, ki opozarja, da je še kako nujno, da krivuljo naraščanja okužb nekoliko izravnamo. "Tako bo vrh epidemije nekoliko zakasnil, kar bo pristojnim pomagalo, da se bolje pripravijo na vrh epidemije s posteljami, osebjem in zaščitno opremo."
In prav to je cilj različnih simulacij. "Da se politika in vsi drugi pristojni pripravijo na prihajajoči vrh pandemije, ki ga ni dosegla še nobena država. Niti Italija ne. V Sloveniji ga lahko pričakujete dva tedna po tem, ko ga bo dosegla Italija. Zagotovo pa bodo ukrepi, ki jim je Slovenija podvržena za zajezitev širjenja okužbe, trajali še dva meseca," dodaja Trampuž.

Širjenje okužbe v Sloveniji 

Več bo znano ta konec tedna ali naslednji teden

Poleg tako imenovanega optimističnega scenarija, ki privede do konca epidemije, je pripravil še "realistični" in "pesimistični" scenarij. "Ali imamo kljub ukrepom še vedno problematično eksponentno rast, bo verjetno znano ta konec tedna ali naslednji teden," je povedal Leskovar, ki se na IJS ukvarja z jedrsko fiziko in pravi, da so enačbe širjenja okužb podobne enačbam verižne reakcije v jedrskem reaktorju.
In kako komentira napovedi dr. Trampuža? "Njegova napoved temelji na eksponentni rasti in predpostavki, da ukrepi na potek širjenja epidemije ne bodo imeli vpliva. To je grozen scenarij in močno upam, da se zaradi sprejetih ukrepov ne bo zgodil."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta